Öğrenme istasyonları tekniğinin altıncı sınıf öğrencilerinin 'Elektriğin İletimi' ünitesindeki kavramsal anlama düzeylerine ve görüşlerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the learning stations technique on the conceptual understanding and opinions of sixth-grade students in the unit of 'Conduction of Electricity'
  1. Tez No: 834539
  2. Yazar: BURAK YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN BULUNUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Elektriğin iletimi, Fen bilimleri dersi, kavram yanılgıları, ortaokul öğrencileri, öğrenme istasyonları, Conduction of electricity, learning stations, middle school students, misconceptions, science course
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Öğrenme istasyonları tekniği öğrencilerin aynı konuya yönelik olarak bir araya getirilmiş etkinlikleri grup olarak gerçekleştirdikleri, bu etkinliklerde yer alan materyallerle bilfiil çalışarak, yönergeleri sırasıyla takip ederek yapılması istenen çalışmaları tamamladıkları, etkinlik sonrası yönergede yer alan soruları cevaplayarak sürece aktif biçimde dâhil oldukları bir yöntemdir. Bu tez çalışmasının amaçları: 1) Öğrenme istasyonları tekniğinin uygulanmasının öncesinde ve sonrasında 6. sınıf öğrencilerinin“Elektriğin İletimi”ünitesinde yer alan kavramlar hakkındaki kavramsal anlama düzeylerini tespit etmek ve 2) Öğrencilerin“Elektriğin İletimi”ünitesi ile ilgili öğrenme istasyonları kullanılarak işlenmiş Fen Bilimleri dersleri hakkındaki görüş ve düşüncelerini belirlemektir. Araştırma 2022- 2023 Bahar döneminde, Şanlıurfa İli Bozova İlçesine bağlı Şanlıavşar Hacı Avcı İmam Hatip Ortaokulu'nda, 35 altıncı sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Öğrenme istasyonlarından önce öğrencilerin“elektriğin iletimi”ünitesi ile ilgili ön bilgilerini tespit etmek amacı ile açık uçlu sorular yöneltilmiştir (Bakınız Ek 3). İkinci olarak bu çalışmada beş kazanıma yönelik beş öğrenme istasyonu tasarlanmış ve ünitenin öğrenme istasyonları tekniği ile işlenişi sırasında öğrencilere, kazanımlara yönelik beş iki aşamalı biçimlendirici yoklama sorusu uygulanmıştır. Üçüncü olarak, açık uçlu sorular öğrencilere bir daha uygulanmış ve ünite sonunda kavramsal anlama düzeylerinde bir farklılık olup olmadığı tespit edilmiştir. Son olarak ise öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış bu sayede öğrencilerin fen dersinde öğrenme istasyonları ile ders işlemek ile ilgili düşünceleri tespit edilmiştir. Veri toplama araçları olarak açık uçlu sorular, iki aşamalı biçimlendirici yoklama soruları ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Açık uçlu sorular, iki aşamalı biçimlendirici yoklama soruları ve yarı yapılandırılmış görüşme sorularından elde edilen veriler, betimsel olarak analiz edilmiştir. Bulgular, altıncı sınıf öğrencilerine Fen Bilgisi dersinde“Elektriğin İletimi”ünitesinde yer alan kavramlara yönelik öğrenme istasyonları tekniğinin uygulanmasının, öğrencilerin bu ünitedeki kavramları öğrenmelerine olumlu yönde etki ettiğini göstermektedir. Fen Bilimleri derslerinde geleneksel yöntemlerden farklı olarak, öğrenme istasyonları tekniği kullanımının genel olarak öğrenciler tarafından olumlu karşılandığı gözlemlenmiştir. Bulgular, çalışmanın sonunda altıncı sınıf Fen Bilgisi dersi öğrenme istasyonları tekniği ile işlendiğinde, öğrencilerin“elektriğin iletimi”ünitesinde yer alan kavramlar hakkındaki kavramsal anlama düzeylerinin geliştiğini ve öğrencilerin eksik ya da bilimsel içerik taşımayan kavramları doğru, bilimsel kavramlar ile değiştirdiklerini göstermiştir. Sonuç olarak, fen bilimleri öğretmenlerinin elektrik ünitesinden daha farklı ünitelerde de öğrenme istasyonları tekniğini daha sıklıkla uygulanmaları, öğrenme istasyonlarına öğrencilerin ilgilerini çekecek eğlenceli deney / etkinlikleri dâhil etmeleri önerilmektedir. Böylece öğrenme istasyonlarının öğrencilerin fen dersindeki kavrama düzeylerine katkı sağlayacağı ve bu istasyonlar ile fen derslerinde daha verimli ve eğlenceli bir öğrenme süreci geçirileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The learning stations technique is a method in which students perform activities that are brought together on the same subject as a group, work actively with the materials in these activities, complete the required work by following the instructions in order, and are actively involved in the process by answering the questions. The purposes of this research are: 1) To determine the conceptual understanding levels of 6th-grade students about the concepts in the“Conduction of electricity”unit before and after the application of the learning stations technique, and 2) To determine their opinions and thoughts of the students about science lessons taught by using learning stations related to the“conduction of electricity”unit. The research was carried out with 35 sixth-grade students at Şanlıavşar Hacı Avcı İmam Hatip Secondary School in Şanlıurfa Province Bozova District in the 2022-2023 Spring term. Before the implementation of the learning stations, open-ended questions were asked to determine the initial understanding of the students. Secondly, five learning stations were applied for the learning outcomes. During the teaching of the unit with the learning stations, five formative assessment probes prepared by the researcher were also used. Third, the same open-ended questions were applied to the students at the end and it was determined whether there was a difference in their conceptual understanding. Finally, semi-structured interviews were conducted and in this way, the student's thoughts about teaching with learning stations in science lessons were determined. Open-ended questions, formative assessment probes and semi-structured interview questions were used as data collection tools. All the data was analyzed descriptively. The findings show that the application of the learning stations technique in this unit to the sixth-grade students has a positive effect on their conceptual understanding. It has been observed that the use of this technique in science courses, unlike traditional methods, is generally welcomed by students. The findings showed that when the sixth-grade science lesson was taught with this technique, the student's conceptual understanding of the concepts in this unit improved and students replaced their incomplete or non-scientific concepts with correct, scientific concepts. It is recommended that: 1) science teachers should apply the learning stations technique more frequently in other units other than only the electrical unit, and 2) include fun experiments/activities that will attract students' attention.