İbn Hacer El-Heytemî, Şemseddin Er-Remlî ve Hatîb eş-Şirbînî'nin borçlar hukukuyla ilgili ihtilafları ve Şâfiî fıkhına etkileri
Dispuset of Ibn Hacer El-Heytemî, Şemseddin Er-Remlî and Hatîb Eş-Şirbînî related to the law of debts and their effects on the Shafi'i fiqh
  1. Tez No: 834635
  2. Yazar: AHMET BATUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN MEMDUHOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şâfiî fıkhı, Borçlar hukuku, Heytemî, Remlî, Şirbînî, Shafi'i jurisprudence, Obligations law, Haytami, Ramli, Shirbini
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 356
Özet
“İbn Hacer el-Heytemî, Şemseddin er-Remlî ve Hatîb eş-Şirbînî'nin Borçlar Hukukuyla İlgili İhtilafları ve Şâfiî fıkhına Etkileri”isimli bu çalışmada Şâfiî mezhebinin önde gelen âlimlerinden İbn Hacer el-Heytemî'nin Tuhfetu'-muhtâc, Şemseddin er-Remlî'nin Nihâyetü'l-muhtâc ve Hatîb eş-Şirbînî'nin Muğni'l-muhtâc adlı eserleri bağlamında borçlar hukukuyla ilgili ihtilafları konu edinilmiştir. Giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşan tezin; giriş kısmında araştırmanın konusu ve amacı, araştırmanın yöntemi ve araştırmanın kaynakları verilmiştir. Birinci bölümde dönemin siyasi, sosyal, ekonomik ve ilmî durumu, İbn Hacer el-Heytemî, Şemseddin er-Remlî ve Hatîb eş-Şirbînî'nin hayatları, ilmî kişilikleri ve Şâfiî fıkhına katkıları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise borçlar hukukuyla ilgili genel bilgiler ile Heytemî, Remlî ve Şirbînî'nin borçlar hukukuyla ilgili ihtilafları, ihtilaf sebepleri ve Şâfiî fıkhına etkileri incelenmiştir. Sonuç kısmında da ulaşılan sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study titled“Disputes of Ibn Hajar al-Haytami, Shams al-Din al-Ramli, and Hatib al-Shirbini Regarding Debt Law and Their Impact on Shafi'i Jurisprudence”delves into the controversies surrounding debt law as discussed in the works“Tuhfatu'-muhtâc”by Ibn Hajar al-Haytami,“Nihâyetü'l-muhtâc”by Shams al-Din al-Ramli, and“Muğni'l-muhtâc”by Hatib al-Shirbini, prominent scholars of the Shafi'i school of thought. The dissertation comprises an introduction, two chapters, and a conclusion. The introduction outlines the research subject, objectives, methodology, and sources. The first chapter meticulously examines the socio-political, economic, and scholarly milieu of the era, alongside the biographies, academic profiles, and contributions to Shafi'i jurisprudence made by Ibn Hajar al-Haytami, Shams al-Din al-Ramli, and Hatib al-Shirbini. The second chapter offers a comprehensive analysis of general concepts pertaining to debt law and meticulously scrutinizes the disputes, underlying causes, and ramifications on Shafi'i jurisprudence as observed in the works of Haytami, Ramli, and Shirbini. The conclusion succinctly presents the research findings.