Afganistan'dan Tokat'a göç eden Türkmenlerin geçiş dönemi âdetleri
The transitional period customs of Turkmens who migrated from Afghanistan to Tokat
  1. Tez No: 834642
  2. Yazar: CİHAN MELİH BOZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR DENİZ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş Dönemleri, Göç, Türkmenler, Tokat, Yeşilyurt, Transition Periods, Migration, Turkmens, Tokat, Yeşilyurt
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Hayatın içerisinde kişiyi farklı yönlerden etkileyen çeşitli dönüm noktaları bulunmaktadır. İnsanın en savunmasız, en mutlu, en hüzünlü anlarına denk gelen bu kritik dönemler geçiş dönemi olarak adlandırılır. Doğum, askerlik, evlenme, ölüm gibi ana başlıklar altında incelenen bu geçiş dönemleri, insanın sosyal bir varlık olması sebebiyle yalnız kişiyi değil, toplumu da yakından ilgilendirmekte ve buna dair çeşitli uygulamaları beraberinde getirmektedir. Farklı coğrafyalarda yaşayan, farklı kültürlerle etkileşim içerisinde bulunan Türk toplulukları zamanla kültürel değişimlere uğramış; dâhil oldukları coğrafi ve kültürel yapıya uyum sağlamıştır. Bununla birlikte temelde var olan unsurları da nispeten muhafaza edebilmişlerdir. Birçok Türk topluluğunda karşılaşılan söz konusu bu durum, uzun yıllar Afganistan topraklarında yaşamış olan ve siyasi bunalımlar sonucu Türkiye'ye göç etmeye mecbur kalan Türkmenler için de geçerlidir. 1982 yılında Afganistan'dan Türkiye'ye göç eden Türkmenler; Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından Tokat ili ve Tokat iline bağlı Yeşilyurt ilçesine yerleştirilmiş, yaşamlarını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak devam ettirmişlerdir. Bununla birlikte Anadolu kültürüne dâhil olup bu toprakların bir parçası olmuşlardır. Teknolojik gelişmelerle birlikte toplumların hızla kaynaştığı, geleneklerin muhafaza edilmesinin güçleştiği günümüzde bunların tespiti ve aktarılması önem taşımaktadır. Göç olgusunun Türk tarihindeki yerine de değindiğimiz bu çalışmamızda gözlem ve görüşme tekniği kullanılarak Türkmenlerin doğum, askerlik, evlenme ve ölüm gelenekleri dört kategoride incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are various turning points in life that affect the person from different aspects.These critical periods, which coincide with the most vulnerable, happiest and saddest moments of a person, are called transitional periods.These transitional periods, which are examined under the main headings such as birth, military service, marriage and death, are of interest not only to the individual but also to the society, as human beings are social beings, and bring along various practices related to this. Turkish communities living in different geographies and interacting with different cultures have undergone cultural changes over time; adapted to the geographical and cultural structure in which they belong. However, they were able to preserve the existing elements relatively.This situation, which is encountered in many Turkish communities, is also valid for Turkmen who have lived in Afghanistan for many years and were forced to migrate to Turkey as a result of political crises. Turkmens who immigrated to Turkey from Afghanistan in 1982 were settled in Tokat province and Yeşilyurt district of Tokat province by the State of the Republic of Turkey and continued their lives as citizens of the Republic of Turkey. İn this case, they were included in the Anatolian culture and became a part of these lands. In today's world, where societies are rapidly merging with technological developments and keeping traditions is difficult, it is important to identify and transfer them.In this study, in which we also touched on the place of migration in Turkish history, the birth, military, marriage and death traditions of Turkmens were examined in three categories by using the observation and interview technique.