Değişik karışım homojeniteli karma yemlerin broyler besi performansına etkileri
Effects of diets with different mixing homogenity on broiler performance
- Tez No: 83468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Homogeneity, mixing, broiler feed, feed conversion
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DEĞİŞİK KARIŞIM HOMOJENİTELİ KARMA YEMLERİN BROYLER BESİ PERFORMANSINA ETKİLERİ Asiye ERCAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr.İbrahim ÇİFTÇİ Jüri: Doç.Dr. İbrahim ÇİFTÇİ Prof.Dr.Sakine YALÇIN Doç.Dr. Necmettin CEYLAN Bu araştırmada, değişik karışım homojenitesine sahip karma yemlerin broyler besi performansı Özerine etkileri ve karışım homojenitesinin saptanmasında en uygun tuz analizi yöntemi araştırılmıştır. Araştırmada toplam 240 adet günlük Ross PM3 broyler civcivi kullanılmıştır. Araştırma her tekerrürde 20 adet (10 dişi-10 erkek) civciv bulunan 4 tekerr ürlü 3 grup olarak düzenlenmiş olup, 3 besleme döneminde (0-2 hafta civciv başlatma, 3-5 hafta piliç geliştirme ve 6. hafta piliç bitirme) 42 gün sürdürülmüştür. Araştırmada, karıştırıcının performansının tespiti için yapılan ön çalışma sonuçlarına göre %10 ve daha düşük varyasyon katsayısı (VK) gösteren I. grup yemi için 225 saniye, % 10-20 arası VK değeri gösteren II. grup yemi için 35 saniye ve %20 ve daha yüksek VK değeri gösteren III. grup yemi için 12 saniye karıştırma süresinin uygulanması gerektiği saptanmıştır. Araştırma yemleri bu karıştırma süreleri dikkate alınarak üretilmiş ve deneme yemlerinden, yöntemine uygun olarak örnekler alınarak bu örneklerde Titrimetrik tuz analizi metodu ve Merekquant klorid testi kitleri kullanılarak tuz analizleri yapılmıştır. Karışım homojenitesinin saptanmasında, titrimetrik tuz analizi ile Merekquant klorid testi yöntemleri kullanılmıştır. Gruplara göre VK'sı sırasıyla civciv başlatma yeminde %7.30, 11.86 ve 38.36; büyütme yeminde %9.78, 11.31 ve 30.42; bitirme yeminde % 8.90, 14.57 ve 21.46 olarak saptanmıştır. Titrimetrik tuz analizi ve Merekquant tuz testi ile hesaplanan VK lan arasındaki korelasyon katsayısı 0.9190 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar titrimetrik tuz analizi yerine Merekquant tuz testinin kullanılabileceğini göstermektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar besleme dönemleri itibariyle incelendiğinde canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma, ölüm oranı, karkas randımanı ve abdominal yağ oranlan arasında istatistiki önemli farklılık saptanmamıştır (P>0.05). Canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanmada sonuçlar karşılaştırıldığında istatistiki olarak olmamakla beraber, karma yemde azalan VK'sına (artan homojeniteye) bağlı olarak genelde bir iyileşme eğilimi görülmektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde; yeterli düzeyde besin maddesi içeren karma yemlerde karışım homojenitesinin bir ölçütü olan VK nın pratikte ve yem fabrikalarında kabul edilen % 10 ve daha aşağısı yerine, % 20 ye kadar ulaşmasının performans, karkas randımanı ve abdominal yağ oranı üzerinde önemli derecede olumsuz bir etki yaratmayacağı söylenebilir. Sahada, özellikle minimum düzeyde besin maddesi içeren karma yemlerde emniyet payı yönünden % 10'luk VK'nın dikkate alınmasında yarar vardır. 1999, 33 sayfa Anahtar Kelimeler : Homojenite, karıştırma, broyler yemi, yemden yararlanma
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF DIETS WITH DIFFERENT MIXING HOMOGENEITY ON BROILER PERFORMANCE Asiye ERCAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İbrahim Çiftçi Jury: Assoc.Prof. Dr. İbrahim ÇİFTÇİ Prof. Dr. Sakine YALÇIN Assoc. Prof. Dr. Necmettin CEYLAN In this experiment, the effects of diets in different mixing homogeneity on broiler performance and the most available chloride analysing method for testing mixing homogeneity were investigated. Two hundred and forty day-old broiler chicks were used in three treatments with four replicates, each of twenty chicks (10 male: 10 female chicks). Trail was conducted in three feeding phase (chick starter for 0-2 weeks, grower for 3-5 weeks and finisher for 6th weeks) and terminated on Day 42. In the experiment, according to the results of preliminary mixer evaluation it was estimated to be required 225 seconds mix time for coefficient variation (CV) of less than 10% or equal to 10% for the first group feeds, 35 seconds mix time for CV of 10-20% for the second group feeds and 12 seconds mix time for CV of more than 20% or equal to 20% for the third group feeds. Experimental feeds were produced considering these mixing times. Samples were taken from experimental diets to determine the CV. Chloride analysis for samples was performed by using titrimetric and Merckquant chloride analysing methods. Titrimetric and Merckquant chloride analyzing methods were compared to calculation of mixing homogeneity. CV of experimental groups were estimated as 7.30, 11.86 and 38.36% for chick starter; 9.78, 11.31 and 30.42% for grower and 8.90, 14.57 and 21.46% for finisher, respectively. These results imply that Merckquant salt analysis can be used instead of titrimetric salt analysis for mixing homogeneity testing. When the results from experiment were examined as feeding phase, no significant differences were estimated among treatments for average live weight gain, feed intake, feed conversions, mortality, carcase yield and abdominal fat percentage (P>0.05). However, there was a trend for a linear increase as numerical in live weight gain and feed conversion as mixing time was increased (CV reduced). When the results of this experiment were accessed generally, CV of up to 20% instead of 10% or less than 10 %, recommended by feed plant operator wouldn't give negative effects on broiler performance, carcase yield and abdominal fat percentage in the mixed feed at the adequate nutrient levels. In the field, reliably it would be better to consider as 10 % CV level for the mixed feeds which has nutrient at the minimum levels. 1999, 33 page