Sütten kesilmiş kuzu rasyonlarına farklı düzeylerde iyot katılmasının besi performansına etkileri üzerine bir araştırma
The Effects of the rations that include different levels of iodine on fattening performance on weaning lambs
  1. Tez No: 83471
  2. Yazar: TUBA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKİN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzu besisi, iyot, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem değerlendirme, Lambs fattening, iodine, Iive weight gain, feed consumption, feed efficiency
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÜTTEN KESİLMİŞ KUZU RASYONLARINA FARKLI DÜZEYLERDE İYOT KATILMASININ BESİ PERFORMANSINA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Tuba ERDOĞAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ekin TOKER 1999, Sayfa:27 Jüri: Prof. Dr.Ekin TOKER Prof. Dr. Ahmet ERGÜN Doç. Dr. Şafak POLATSÜ Bu araştırma ile, yoğun yem karmalarındaki düzeyleri 0, 1 ve 2 m g/kg olan 3 farklı iyot seviyesinin sütten kesilmiş kuzularda besi performansına olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla Akkaraman x Border Leicester ve Akkaraman x ille de France melezi 18 adet kuzu 56 gün süreyle beslenmişlerdir. Araştırma sonucunda, kuzuların farklı iyot seviyeli yoğun yem karmalarıyla beslenmesi uygulamasında kazandıkları canlı ağırlıklar sırasıyla 44.69Ü. 720 kg, 44.22±2.320 kg ve 44.67±2.380 kg, ortalama günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 260.2±23.1 g, 260.7±18.1 g ve 251.3*12.4 g, günlük yem tüketimleri 1.50±0.076 kg, 1.47±0.019 kg ve 1.49±0.022 kg, yem değerlendirme sayıları ise 5.93±0.466, 5.76±0.385 ve 5.98±0.230 olarak bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda ortalama günlük canlı ağırlık artışları, günlük yem tüketimleri ve yem değerlendirme bakımından gruplar arası farklılıkların istatistik olarak önemsiz olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF THE RATIONS THAT INCLUDE DIFFERENT LEVELS OF IODINE ON FATTENING PERFORMANCE ON WEANING LAMBS Tuba ERDO?AN Ankara University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Ekin TOKER 1999, page: 27 Jury: Prof. Dr.Ekin TOKER Pror. Dr. Ahmet ERGÜN Assoc. Prof. Dr. Şafak POLATSÜ In this research, the effects of different dietary iodine levels (0, 1 and 2 mg/kg ration respectively) on fattening performance of lambs were investigated. For this purpose 18 head Akkaraman x Border Leicester and Akkaraman x IIIe de France crossbreed lambs were divided 3 in to groups and were fed with 3 concentretes that include different iodine levels. The research was continued 56 days. At the end of the research, lambs average live weight were found; 44.69± 1.720 kg, 44.22±2.320 kg and 44.67±2.380 kg, average daily live weight gain were found; 260.2±23.1 g, 260.7±18.1 g and 25l.3±12.4 g, daily feed consumption were found 1.50±0.076 kg, 1.47±0.019 kg and 1.49±0.022 kg, feed efficiency were found 5.93±0.466, 5.76±0.385 and 5.98±0.230 respectively. There were no significant differences between average daily live weight gain, feed consumption and feed efficiency of groups.