Geri Dön

Kamera (Sinema-Tv) oyunculuğu yüksek lisans eğitimi için bir eğitim programı önerisi

A curriculum proposal for camera acting (Cinema-TV) master's education

  1. Tez No: 834922
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE OKVURAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BARBAROS ANDİÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199

Özet

Sinemanın ortaya çıkmasıyla tiyatro ekseninde gelişen bir üsluba sahip olan oyunculuğun, sinema televizyon özelinde ele alınması ve kurallarının yeniden belirlenmesi günümüzde bir zorunluluk haline gelmiştir. Türkiye'de oyunculuk eğitimi verilen yükseköğretim kurumları, yukarıda sözü geçen oyunculuk ayrımını yapmamakla birlikte tiyatro oyunculuğunu ön planda tutan bir programı uygulamaktadır. Bu sebeple mezun olan oyuncu adayları sinema ve dizi sektöründe oyunculuk beklentileri açısından çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bununla birlikte bu eğitim kurumlarında kamera oyunculuğu için ayrıca bir uzmanlık programı bulunmaması, bu konuda bir boşluk olması bu çalışmanın problemini oluşturmaktadır. Bu araştırma ile amaçlanan, Türkiye'de sinema ve televizyon oyunculuğu konusunda açılabilecek bir yüksek lisans eğitim programına zemin oluşturabilecek Kamera (Sinema-Tv) Oyunculuğu yeterliklerinin belirlenmesi ve bu konuda uygulamaya koyulacak bir yüksek lisans eğitim programı önerisi hazırlamaktır. Araştırmada temel yorumlayıcı nitel araştırma deseniyle çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu alanlarında uzman (tiyatro-sinema-televizyon) kırk iki katılımcı oluşturmuştur. Katılımcıların tiyatro ile sinema-tv oyunculuğu eğitimi hakkındaki düşünceleri her grup için ayrı ayrı hazırlanmış yedi sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Veri analiz sürecinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışma grubu çalışmanın amacına hizmet edecek biçimde kartopu örneklem tekniğiyle oluşturulmuştur. Çalışma grubunun görüşleri doğrultusunda Kamera (Sinema-Tv) oyunculuğu alanında açılabilecek yüksek lisans programı için genel yeterlikler ve alan yeterlikleri; eğitim alacak kamera oyuncularının sahip olması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklere ilişkin yeterlikler; Kamera oyuncusunun etkileşim kurabileceği disiplinler, programda yer alacak dersler ve içerikleri saptanmıştır. Çalışmanın son bölümünde elde edilen veriler doğrultusunda programın taslağı oluşturulmuş, zorunlu ve seçmeli dersler belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda oyunculuğun tiyatro ya da sinema- televizyon oyunculuğu olarak iki farklı alana ayrılmasının söz konusu olduğu yenilikçi lisans programlarının oluşturulması; Sinema sanatının eğitimi için açılan bölümlerin, üniversitelerin güzel sanatlar fakülteleri bünyesinde yer alması ve sanat temel alanı olarak değerlendirilmesi gibi öneriler sunulmuştur.

Özet (Çeviri)

It has become a necessity today to consider acting in the context of cinema and television and to re-determine its rules which have been developed on the axis of theater since the emergence of cinema. Higher education institutions in Turkey that provide acting education do not make the distinction between acting as mentioned above, but implement a program that prioritizes theater acting. For this reason, graduating actor candidates face various difficulties in terms of acting expectations in the cinema and TV series industry. Hence, the problem of this study is that there is no specialization program for camera acting in these educational institutions and there is a gap in this regard. The aim of this research is to determine the Camera Acting (Cinema-TV) competencies that can form the basis for a master's degree program that can be opened in Turkey on cinema and television acting, and to prepare a curriculum proposal to be put into practice in this regard. The basic interpretive qualitative research design was used in this research. The study group of the research consisted of forty-two participants who are experts in their fields (theater-cinema-television). The participants' opinions about theater and cinema-TV acting training were collected with a semi-structured interview form consisting of seven questions prepared separately for each group. Descriptive analysis technique was used in the data analysis process. The study group was formed using the snowball sampling technique to serve the purpose of the study. In line with the opinions of the working group, general competencies and field competencies; the knowledge, skills and competencies that camera actors should have; the disciplines that the camera actor can interact with; and the courses that will be included in the curriculum and their contents have been determined for the master's program that can be opened in the field of Camera acting (Cinema-TV). In the last part of the study, a draft of the curriculum was created, and compulsory and elective courses were determined using the data obtained. In line with the results from the research, suggestions like the creation of innovative undergraduate programs in which acting is divided into two different fields as theater and cinema-television acting; inclusion of the departments opened for the education of cinema art within the fine arts faculties of universities; and considering them as a basic art field were put forward.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de oyunculuk eğitimi ve kamera önü oyunculuğu

    Acting education in Turkey and acting for film

    TUGAY KAYAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Sahne ve Görüntü SanatlarıBursa Uludağ Üniversitesi

    Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı

    DOÇ. ALİ SAİT LİMAN

  2. Drama kurgusu teknikleri ve filme katkıları

    Movie editing techniques and contributions to the film

    MURAT TOPRAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Radyo-Televizyonİstanbul Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SİM

  3. Multimedya araçlarını kullanarak interaktif CD hazırlama

    Preporing an interactive CD by using multimedia tools

    VEDAT ARAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Sahne ve Görüntü SanatlarıMarmara Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. ZAFER DOĞAN

  4. Sinema TV'nin nesneler sistemi düşüncesi üzerinden tekrar yorumlanması

    Reinterpretation of cinema and television through the thought of the system of objects

    HÜSEYİN KIRMIZI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Güzel SanatlarDokuz Eylül Üniversitesi

    Film Tasarımı Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. OĞUZ AHMET ADANIR

  5. Türkiye'de sinema ve televizyon ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının sorunları (İstanbul sinema televizyon sendikası örneği)

    Problems of non-governmental organizations related to cinema and television in Turkey (Istanbul cinema-television union case)

    RAMAZAN ARSLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Radyo-TelevizyonOrdu Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK UĞUR

    PROF. DR. ALEV FATOŞ PARSA