Abdulkerîm Kuşeyrî, İbn Gânim el-Makdisî ve Abdulkâdir Kûhenî örneğinde tasavvuf-nahiv ilişkisi
The relationship between mysticism and nahw on the example of Abdulkarim Qushayri, İbn Ghanim al-Maqdisi and Abdulkadir Kuheni
  1. Tez No: 834924
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET MUSTAFA ÇAKMAKLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşeyrî, Makdisî, Kûhenî, Tasavvuf, Nahiv İlmi, Yorum, Kusheyri, Maqdisî, Kûhenî, Sufism, Nahw (Arabic Grammar), Interpretation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmamızda Kuşeyrî, Makdisî ve Kûhenî'nin Tasavvuf-Nahiv ilişkisi üzerine kaleme aldıkları eserler çerçevesinde nahiv kurallarının tasavvufî olarak nasıl yorumlandığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin amacı, önemi, kapsamı, sınırları ve kaynaklar yer almaktadır. Birinci bölümde tasavvufun genel anlamda dini ilimlerle özelde de dilbilimle ilişkisi ele alınmış ve bu doğrultuda tasavvufî düşüncede dil-varlık ilişkisi üzerinde durularak tez konusuyla alakalı yazılmış eserlerin genel tanıtımı yapılmıştır. İkinci bölümde tezin asıl konusu olan Tasavvuf-Nahiv ilişkisinin üç sûfî müellif tarafından ele alınış şekli ve birbirleriyle olan benzerlik ve farklılıkları ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise Kuşeyrî, Makdisî ve Kûhenî'nin nahiv kurallarına getirdikleri yorumlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, it was tried to determine how the nahw rules are interpreted from a sufi perspective within the framework of the works written by Kusheyri, Maqdisi and Kuheni on the Sufism-Nahw relationship. Our study consists of an introduction, two sections and a conclusion. In the introduction section, the purpose, importance, scope, limits and resources of the thesis are included. In the first chapter, the relationship of Sufism with religious sciences in general and linguistics in particular was discussed, and in this direction, a general introduction of the works written related to the subject of the thesis was made, focusing on the language-existence relationship in Sufi thought. In the second chapter, the way in which the Sufism-Nahw relationship, which is the main subject of the thesis, is handled by three Sufi authors and their similarities and differences with each other are discussed. In the conclusion section, the interpretations of Kusheyri, Maqdisi and Kuheni to the rules of nahw are evaluated.