Postmoderne Sonderlinge 'Die Demontage des Protagonisten'
Postmodern Garibeler 'Kahramanın Çözülmesi'
- Tez No: 834937
- Danışmanlar: PROF. DR. SANİYE UYSAL ÜNALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anti-hero, Anti-heroism, Postmodern, Patrick Süskind, Robert Schneider, Triple Function Model, Senses, Smell, Hearing
- Yıl: 2023
- Dil: Almanca
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada“kahramanlık”kavramının, postmodern olarak tanımlanan“Koku”ve“Uykunun Kardeşi”romanlarında,“koku alma”ve“işitme”duyuları üzerinden nasıl bir değişim ve dönüşüm geçirdiği incelenmektedir. Çalışmada her iki romanın başkahramanının birer anti-kahraman olduğu sahip oldukları insan üstü koku alma ve işitme duyuları ön plana çıkarılarak anlatılmakta, bu duyuların Aydınlanmanın“güvenilir”olarak kaydettiği görme duyusunun karşısına yerleştirilmekte ve böylece bir Aydınlanma eleştirisine hizmet ettikleri dile getirilmektedir. Bu bağlamda görme duyusu, aklın ve bilimin temsilcisi olarak Aydınlanmanın bir ürünü olan klasik kahramanı ile ilişkilendirilirken, koku alma ve işitme duyularının duygu, içgüdü, bilinçaltı gibi Aydınlanmanın reddettiği, Postmodernitenin ise anti-kahramanlık üzerinden ön plana çıkardığı kavramlar ile yakın ilişkisi ele alınmaktadır. Böylece postmodern kahramanlar üzerinden Aydınlanma öncesine sembolik bir geri dönüşün olduğu ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı, baskın kültürün dayattığı tek tip düşünce ve kalıpların toplumda ne gibi sorun ve çıkmazlara neden olduğu, kültürel olarak bastırılan, yok sayılan ve ötekileştirilen unsurların edebi metinde kullanılma biçimiyle nasıl görünür hale getirilebileceğini ve söz konusu karşıt söylemlerin/unsurların bir araya getirilmesinin toplumda bir entegrasyon ve kültürel yenilenmeye imkân sağlayabileceğini göstermektir. Bu bağlamda,“Koku”ve“Uykunun Kardeşi”romanları Hubert Zapf' ın“Kültürel Ekoloji Olarak Edebiyat”kuramı bağlamında incelenmektedir. Zapf' ın bu kuramı Üçlü İşlev Modeli olarak da bilinmekte ve“Kültür Eleştirel Üstsöylem”,“Kurmaca Karşıt Söylem”ve“Uzlaştırıcı Söylemlerarasılık”basamaklarından oluşmaktadır. Zapf'ın kuramına göre incelenen bu postmodern romanlarda, görme duyusu ile birlikte konunun geçtiği mekanlar ve orada yaşayanlar“Kültür Eleştirel Üst Söylem”başlığı altında incelenmekte ve Friedrich Nietzsche'nin 'apollinik' olarak adlandırdığı, Aydınlanmacı kültürü temsil eden unsurlar olarak değerlendirilmektedir. Romanlardaki koku alma ve işitme duyuları ile postmodern anti-kahramanlar“İmajinatif Karşıt Söylem”başlığı altında, Nietzsche'nin 'diyonizyak' olarak isimlendirdiği, doğanın temsilcisi birer unsur olarak ele alınmaktadır.“Uzlaştırmacı Söylemlerarasılık”ta ise söz konusu apollinik ve diyonizyak unsurlar bir araya gelmekte, bu durum apollinik düzenin yıkılmasına veya başkahramanların sembolik ölümlere sebep olabilmektedir. Söz konusu bu yıkımlar ve ölümler ise kültürel bir yenilenmeyi ifade etmektedir. Anahtar Kelimler: Anti-kahraman, Anti-kahramanlık, Postmodern, Patrick Süskind, Robert Schneider, Üçlü İşlev Modeli, Duyular, Koku, İşitme/Duyma.
Özet (Çeviri)
In this study, it is examined how the concept of“heroism”has undergone a change and transformation through the senses of“smell”and“hearing”in the novels Perfume and Brother of Sleep which are defined as postmodern works. In the study, it is clearly explained that the protagonists of both novels are anti-heroes who have superhuman senses of smell and hearing, and these senses are placed against the sense of vision accepted as“reliable”by the Enlightenment and thus serve as a criticism of the Enlightenment. In this context, the sense of sight, as a representative of the mind and science, is associated with the classical hero, which is a product of the Enlightenment. On the other hand, the senses of smell and hearing are discussed concerning concepts such as emotion, instinct, and the subconscious, which were rejected by the Enlightenment but highlighted through anti-heroism by the Postmodernism. Thus, it is discussed that there is a symbolic return to the pre-Enlightenment through postmodern heroes. The study aims to show what kind of problems and dilemmas the uniform thoughts and patterns imposed by the dominant culture cause in the society, how the culturally suppressed, ignored, and marginalized elements can be made visible with the form used in the literary text, and how the combination of these opposing discourses/elements can provide an integration and cultural renewal in the society. In this context, the novels Perfume and Brother of Sleep are examined in the context of Hubert Zapf's“Literature as Cultural Ecology”theory. This theory of Zapf is also known as the Triple Function Model and consists of the steps of Culture-Critical Metadiscourse, Imaginative Counter-Discourse, and Reintegrative Interdiscourse. In these postmodern novels, which are examined according to Zapf's theory, along with the sense of vision, the places where the subjects of the novels take place and the people living there are examined under the title of“Culture-Critical Metadiscourse”and considered as elements representing the culture of the Enlightenment, which Friedrich Nietzsche calls“apollonian”. The senses of smell and hearing and postmodern anti-heroes in the novels are considered as representatives of nature, which Nietzsche calls“Dionysian”under the title of“Imaginative Counter-Discourse”.“Reintegrative Interdiscourse”, on the other hand, brings together the aforementioned Apollonian and Dionysian elements, which can cause the collapse of the Apollonian order or the symbolic deaths of the protagonists. These devastations and deaths represent a cultural renewal.