Doğrusal olmayan genelleştirilmiş tahmin edici kontrol stratejilerinin bir borusal akış reaktörüne uygulanması ve optimum parametrelerin bulunması
Application of nonlinear generalised predictive control strategies to a tubular flow reactor and determination of optimal parameters
  1. Tez No: 83514
  2. Yazar: BİROL KIZILAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE HAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Olmayan Genelleştirilmiş Tahmin Edici Kontrol, Borusal Akış Reaktörü, Nonlinear Generalised Predictive Control, Tubular Flow Reactor
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOĞRUSAL OLMAYAN GENELLEŞTİRİLMİŞ TAHMİN EDİCİ KONTROL STRATEJİLERİNİN BİR BORUSAL AKIŞ REAKTÖRÜNE UYGULANMASI ve OPTİMUM PARAMETRELERİN BULUNMASI Birol KIZILAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hale IIAPOĞLU Bu çalışmada; bir borusal akış reaktörüne Doğrusal Olmayan Genelleştirilmiş Tahmin Edici Kontrol (NGPC) Stratejisi teorik olarak uygulanmıştır ve deneysel olarak sistem dinamiği incelenmiştir. Sodyum hidroksitin ve etil asetatın 2. Dereceden vermiş olduğu sabunlaşma reaksiyonu bu çalışma için temel alınmıştır. Reaktör dinamiğinin, ana girdi olan sodyum hidroksite dayalı madde dengesi üzerinden bulunmasıyla, bilgisayar programında benzetimi gerçekleştirilmiştir. Model eşitliklerinin çözümünde, Merkezi Sonlu Farklar ve Rungc-Kutta-Fclılbcrg matematiksel çözüm mctodları kullanılmıştır. Bilgisayar yardımıyla yapılan kontrol çalışmalarında; sodyum hidroksitin dönüşümü kontrol edilen değişken, akış hızı ise ayarlanabilen değişken olarak seçilmiştir. NGPC kontrol uygulamalarında, NARIMAX ve NARMAX matematiksel modelleri kullanılmıştır. Çalışmalar, N2 ve X taraması şeklinde yürütülmüştür. Bu sistem için, NARIMAX modelin sistem için uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 1999, 100 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis APPLICATION of NONLINEAR GENERALISED PREDICTIVE CONTROL STRATEGIES TUBULAR FLOW REACTOR and DETERMINATION of OPTIMAL PARAMETERS Birol KIZILAY Ankara University Graduate School of Natural and Science --^ l Department of Chemical Engineering Supervisor: Assist.Prof.Dr.Hale HAPO?LU In this work, Nonlinear Generalised Predictive Control (NGPC) strategy was applied to a tubular flow reactor theoretically and the dynamics of this system was investigated experimentaly. Second order was taken as a base for saponification reaction mechanism between ethly acetate and sodium hydroxide. Reactor dynamics was developed based on the mass balance of sodium hydroxide which is one of the input to the reactor and simulation was realised with computer programmes. Formed model equations are solved by means of The Couple Central Finite Difference and Runge-Kutta- Fehlberg methods. In control works, sodium hydroxide conversion and flow rate was choosen as the controlled and controlling variables respectively. At the applications of NGPC control, NARIMAX and NARMAX models were used. The theoretical work was realised to define the degree and order of these models. The control work was carried on searching N2 and X values. For this system, NARIMAX model was found suitable. 1999, 100 pages