Doymamış poliester üretimi ve analiz yöntemleri
Unsaturated polyester production and analysis methods
- Tez No: 83513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASİP YENİOVA, PROF. DR. ALİ YAVUZ BİLGESÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polyester, unsaturated polyester, analysis methods of unsaturated polyesters, kinetics of polycondensation reactions, FT-IR spectroscopy
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DOYMAMIŞ POLİESTER ÜRETİMİ VE ANALİZ YÖNTEMLERİ Özlem TURGUT KILIÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Hasip YENİOVA Yrd. Danışman : Prof. Dr. Ali BİLGESU 1999, 86 sayfa Jüri Üyeleri : Prof. Dr. Ali Y. BİLGESÜ Prof. Dr. Mehmet SAÇAK Doç. Dr. Vecihi PAMUK Doç. Dr. Zeli AKTAŞ Doç. Dr. Hasip YENİOVA Bu tez çalışmasında; doymamış poliester üretimi üzerine, girdi bileşiminin etkisi incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda girdi bileşimindeki FA/MA mol oranı, 0.33-19 arasında değiştirilmiştir. Her bir deney için elde edilen ürünlerin FT-IR spektrumları alınarak; bu spektrumların, seçilen karekteristik dört farklı banttaki değişimleri incelenmiştir. Yapılan bu çalışmalar çerçevesinde; girdi bileşimi bilinmeyen herhangi bir doymamış poliesterin FT-IR spektrumu değerlendirilerek, bu poliesterin girdi bileşimi aydınlatılabilecektir. Katalizörsüz ortamda ve eşdeğer girdi bileşiminde gerçekleştirilen çalışmalar, kinetik açıdan da değerlendirilerek; her bir deney için reaksiyon hız denklemi türetilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda; tepkime hızının asit derişimine yaklaşık üçüncü mertebeden bağlı olduğu, tepkime hız sabitinin ve mertebesinin girdi içerisindeki FA/MA mol oranına önemli ölçüde bağlı olmadığı görülmüştür. Anahtar kelimeler : Poliester, doymamış poliester, doymamış poliesterlerin analiz yöntemleri, polikondensasyon tepkimelerinin kinetiği, FT-IR Spektroskopisi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis UNSATURATED POLYESTER PRODUCTION AND ANALYSIS METHODS Özlem TURGUT KILIÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Hasip Yeniova Asst. Supervisor : Prof. Dr. Ali Y. Bilgesfi 1999, 86 pages Jury : Prof. Dr. Ali Y. BİLGESU Prof. Dr. Mehmet SAÇAK Assoc. Prof. Dr. Vecihi PAMUK Assoc. Prof. Dr. Zeli AKTAŞ Assoc. Prof. Dr. Hasip YENIOVA In this thesis work, the effect of reactant composition on the unsaturated polyester production has been investigated. Experimental studies have been carried out with PA/MA mole ratios ranging from 0.33 to 19. FT-IR spectra have been obtained for each set of samples in each experiment and changes in four different characteristic bands have been evaluated. Based on the research work, by obtaining and interpreting the FT-IR spectrum of an unsaturated polyester sample with an unknown reactant composition, it is possible to determine the latter. Uncatalyzed experiments with equivalent reactant composition have been interpreted with respect to kinetics and a reaction rate equation has been derived for each case. It has been concluded that the dependence of reaction rate on the acid concentration is approximately of the third degree while the reactants' PA/MA mole ratio does not affect the reaction rate nor its degree.