Meme tümörü şekillenmiş köpeklerde kan östrojen progesteron oranı ile meme kaynaklı östrojen progesteron reseptör arası ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between blood estrogen progesterone ratio and mammary-derived estrogen progesterone receptor in dogs with mammary tumours
  1. Tez No: 835179
  2. Yazar: YELİZ ŞANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUTLAY GÜRBULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Meme Tümörü, Östrojen, Östrojen Reseptörü, Progesteron, Progesteron Reseptörü, Dog, Estrogen, Estrogen Receptor, Mammary Tumor, Progesterone and Progesterone Reseptor
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Köpeklerde meme tümörleri sıklıkla görülmektedir. Teşhisinde klinik muayene ve farklı laboratuar yöntemlerine başvurulmaktadır. Çalışmanın amacı köpeklerde meme bezi tümörlerinin tanısında, histopatolojik ve immunohistokimyasal yöntemler kullanılarak, daha güvenilir tanının yapılması ve östrojen reseptörleri (ER) ve progesteron reseptörleri (PR) ile kan östrojen progesterone seviyeleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için planlanmıştır. Elde edilen sonuçlar ile bazı meme tümörü tiplerinin erken tespiti ve erken uygulanacak operasyonlar ile metastazların önlenmesi ve yaşam süresinin uzatılması sağlanması amaçlanmıştır. Çalışma, Kayseri ilinde bulunan özel Veteriner klinikleri ve Erciyes Üniversitesi Veteriner hastanesine meme tümörü şüphesiyele getirilen köpekler (n:7) oluşturmuştur. Meme tümörü tespit edilen köpeklerde operasyon öncesi serum östrojen ve progesteron seviyeleri ölçülmüştür. Ameliyat edilen köpeklerden alınan meme kitleleri Erciyes Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Patoloji anabilim dalı laboratuvarlarına gönderilerek histopatolojik muayenesi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda hem histopatolojik hem de immunohistokimyasal bulgular birlikte değerlendirildiğinde; PR ve ER tümörlerin tiplendirilmesinde önemli olduğu, östrojen-progesterone reseptörleri ile kan östrojen-progesteron seviyesiyle ilişkisi bakımından net bir ilişki kurmak için vaka sayının artırılarak yeni çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Mammary tumors are common in dogs. Clinical examination and different laboratory methods are used in the diagnosis. The aim of the study was to make a more reliable diagnosis by using histopathological and immunohistochemical methods in the diagnosis of mammary gland tumors in dogs and to determine the relationship between estrogen receptors (ER) and progesterone receptors (PR) and blood estrogen progesterone levels. With the results obtained, it is aimed to detect some types of mammary tumors early and to prevent metastases and prolong life with early operations. The study consisted of dogs (n:7) brought to the private Veterinary clinics in Kayseri and Erciyes University Veterinary Hospital with suspected mammary tumor. Preoperative serum estrogen and progesterone levels were measured in dogs with mammary tumors. The mammary masses taken from the operated dogs were sent to the laboratories of Erciyes University and Istanbul University Cerrahpaşa Veterinary Faculty Pathology Department, and their histopathological examination was performed. As a result of the study, when both histopathological and immunohistochemical findings are evaluated together; In order to establish a clear relationship with the estrogen-progesterone receptors and the blood estrogen-progesterone level, it is necessary to increase the number of cases and conduct new studies.