Meme karsinomlarının histomorfolojik özelliklerine ve prognostik faktörlerine göre sınıflandırılması
Classification of the breast carcinomas by the histomorphological properties and prognostic factors
  1. Tez No: 496746
  2. Yazar: AYŞENUR BAŞ ZEYNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme tümörü, epidemiyoloji, prognostik parametreler, Breast tumor, epidemiology, prognostic parameters
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Meme kanseri kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %30'unu oluşturmaktadır. Kadınlarda kansere bağlı ölümlerin içinde beşinci sırayı almaktadır. Avrupa'da yılda 180.000, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yılda 184.000 yeni olgu saptanmaktadır. Bu çalışmaya, 2002-2017 yılları arasında, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalına; modifiye radikal mastektomi, basit mastektomi, radikal mastektomi ve lumpektomi materyali olarak gönderilmiş 423 olgu dahil edilmiştir. Her olguya ait tanılanmış patoloji raporları, hazır preparat ve parafin bloklar arşivden çıkarıldıktan sonra, değerlendirmeye geçilmiştir. Değerlendirme için, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Collage of American Pathologist(CAP) kriterleri sıralanarak değerlendirme listesi oluşturulmuştur. Meme kanserlerinde, prognostik kriterler, TNM evreleme ölçütleri bu değerlendirmede ana belirteç olarak kullanılmıştır. Histolojik tip tayini, vakaların yaş dağılımı, makroskopik tümör çapı, aksiller lenf nodu metastazı, östrojen reseptör proteini ekspresyonu, progesteron reseptör proteini ekspresyonu, cerb B2 ekspresyon durumu, histolojik derece, in-situ komponent, lenfovaskuler invazyon varlığının değerlendirilmesi, cerrahi sınırların durumu, meme başı ve areola cildi tutulumu, tümör çapı ve aksiller lenf nodu metastazı arasındaki ilişki, histolojik derece ile lenf nodu metastazı arasındaki ilişki, histolojik derece ile nükleer derece arasındaki ilişki, östrojen reseptör proteini ekspresyonu, progesteron reseptör proteini ekspresyonu, Cerb B2 ekspresyonu ile aksiller lenf nodu metastazı arasındaki ilişki, lenfovaskuler invazyon durumu ile aksiller lenf nodu tutulumu arasındaki ilişki, histolojik derece ile tümör çapı arasındaki ilişki listede yer alan parametreler olarak belirlenmiştir. Meme karsinomu tipleri ile prognostik parametreler arasındaki ilişki, hastalığın bölgedeki prognozu hakkında fikir verebilir. Bu çalışma bölgemizdeki meme karsinomlarının histolojik dağılımının ve prognostik belirteçlerin belirlenmesine ile gelecekte oluşturulacak Türkiye meme karsinom haritasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer accounts for about 30% of all cancers in women. In females, cancer is the fifth most common cause of death. There are 180,000 new cases per year in Europe and 184,000 new cases per year in the United States (USA). In this study, 423 cases include between 2002 and 1977, which were sent as modified radical mastectomy, simple mastectomy, radical mastectomy and lumectomy material to Atatürk University Faculty of Medicine Pathology Department. After the diagnosed pathology reports, preparations and paraffin blocks from each case were removed from the archive, evaluation was started. For the evaluation, an evaluation list was created by listing the World Health Organization (WHO) and Collage of American Pathologist (CAP) criteria. Prognostic criteria in breast cancer TNM staging criteria were used as the main determinant in this evaluation. Histological distribution of breast carcinomas, histologic grade, macroscopic tumor diameter, lymph node metastasis, in situ component status, lymphovascular invasion status, surgical marginal status, nipple and areola involvement, estrogen receptor expression, progesterone receptor expression, cerb B2 expression, histological grade relationship between histologic grade and lymphovascular invasion, relationship between histologic grade and lymph node metastasis, relationship between lymphovascular invasion and lymph node involvement, relationship between histologic grade and estrogen receptor protein expression, progesterone receptor protein expression, CebB2 expression status, The age at which the tumor was seen was determined as the parameters in the list. The relationship between breast carcinoma types and prognostic parameters may provide insight into the prognosis of the disease in the region. In this study, it was aimed to contribute to the histological distribution of breast carcinomas in our region and to determine prognostic markers.