Matematiksel modellemeye dayalı yaratıcı drama etkinliklerinin 6. sınıf öğrencileri üzerine etkilerinin incelenmesi
The effect of creative drama supported mathematical modeling activities on students the 21st century skills and attributes to mathematics
- Tez No: 835189
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÇİLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: matematiksel modelleme, yaratıcı drama, 21. yüzyıl becerileri, matematik tutum, mathematical modelling, creative drama, 21st century skills, mathematical attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu araştırma da matematiksel modellemeye dayalı yaratıcı drama etkinliklerinin 6.sınıf öğrencilerinin 21.yüzyıl becerilerine ve matematik tutumlarına etkisini incelenmek amaçlanmıştır. Literatürde var olan matematiksel modelleme etkinlikleri yaratıcı drama etkinliklerine dönüştürülerek hazırlanan ders planları öğrencilere uygulanmıştır. Yöntem: Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tek gruplu ön test-son test zayıf deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum ilindeki bir devlet okulunda öğrenim gören toplam 12, 6.sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Bu çalışmada öğrencilere araştırmacının hazırlamış olduğu yaratıcı drama ders planları uygulanmıştır. Veriler 21.yüzyıl becerileri ölçeği ve matematik tutum ölçeğinden elde edilmiş ve SPSS paket programı ile analizler yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanmıştır. Bulgular: Öğrencilere uygulanan 21.yüzyıl beceri ölçeği ve matematik tutum ölçeği sonucunda 21.yüzyıl beceri alt boyutlarında (bilişsel, duyuşsal, sosyokültürel) ve matematiğe yönelik tutumlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç: Uygulama döneminde öğrenciler, matematiksel modelleme problemlerinin başlangıçta çok zor, anlaşılmaz, çözülemez olduklarını düşünseler de, problemler ilerledikçe çözüm üretip yorum yapabildikleri gözlemlenmiştir. Ayrıca uygulama sürecinde öğrencilerin matematiksel modelleme sorularının anlama basamağını daha hızlı geçtiğini ve daha fazla değişken ile model oluşturdukları gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında yaratıcı drama yönteminin, öğrencilerin 21.yüzyıl becerilerine ve matematiğe yönelik tutumlarında olumlu yönde değişme olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, comprehensive department-based creative drama activities are examined in terms of 21st century learning and mathematics attitudes in the 6th grade. Liberating lesson plans by transforming learning units existing in the literature into creative drama activities. Method: This research was carried out using a single-group pre-test-post-test weak experimental design, which is one of the quantitative research methods. The study group of the research consists of 12, 6th grade students studying at a public school in Erzurum. In this study, creative drama lesson plans prepared by the researcher were applied to the students. The data were obtained from the 21st century skills scale and the mathematics attitude scale and analyzes were made with the SPSS package program. Wilcoxon Signed Rank Test was used to analyze the data obtained from the study. Findings: As a result of the 21st century skill scale and mathematics attitude scale applied to the students, a significant difference was found in the 21st century skill sub-dimensions (cognitive, affective, sociocultural) and their attitudes towards mathematics. Conclusions: Although the students thought that mathematical modeling problems were very difficult, incomprehensible and unsolvable at the beginning, it was observed that they were able to produce solutions and comment as the problems progressed. In addition, it was observed that during the application process, the students passed the comprehension stage of mathematical modeling questions faster and they created models with more variables. Based on the findings, it was concluded that the creative drama method caused a positive change in students' attitudes towards 21st century skills and mathematics.