İrtikap suçu
The crime of extortion
- Tez No: 835192
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İrtikap Suçu, Türk Ceza Kanunu, Kamu Görevlisi, The Crime of Extortion, Turkish Penal Code, Public Official
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yazımızda 5237 Sayılı Yasa'nın 250. Maddesi ile unsurları ve cezai müeyyidesi belirlenen irtikap suçu dört ana başlık altında incelenmiştir. İlk başlık altında irtikap suçu ile ilgili genel açıklamalar yapıldıktan sonra, irtikap suçunun daha iyi anlaşılabilmesi için bilinmesi gereken önemli kavramlar incelenmiş ve akabinde kanun maddesinde bahsedilen eylemlerin cezalandırılarak korunması hedeflenen hukuki değerler açıklanmıştır. İkinci başlık altında irtikap suçu genel suç teorisi kapsamında ele alınmıştır. Üçüncü başlık altında suçun özel görünüm şekilleri ele alınmış ve dördüncü başlık altında ise usuli hükümlere yer verilmiştir. Mezkur maddede düzenlenen suç incelenirken, 765 sayılı kanun dönemindeki düzenlemelere de yer verilerek karşılaştırmalar yapılmıştır. İrtikap suçunun daha iyi anlaşılabilmesi için irtikap suçu ile benzer nitelikte olan suçların benzer ve farklı nitelikleri göz önüne alınarak değerlendirmelerde bulunulmuştur. İrtikap suçu, çalışmamız kapsamında genel suç teorisi kapsamında ele alınarak değerlendirilmiş ve suçun unsurları kapsamında irdelenmiştir. İrtikap suçu ile ilgili olarak usul hukuku ile ilgili mevzuat da göz önüne alınarak soruşturma ve kovuşturma usulleri bu kanun maddeleri kapsamında ele alınmıştır. Özetle, 5237 sayılı kanun kapsamında düzenlenen irtikap suçu; kanun maddesinde yapılan değişiklikler, kanun maddesinde açıklanmayıp doktrin ve uygulamaya bırakılan hususlar ve mülga kanun ile mevcut düzenleme arasındaki farklılıklar ve benzerlikler de göz önüne alınarak kaleme alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the crime of extortion regulated in Article 250 of the Turkish Penal Code has been examined under four main headings. After making general explanations about the crime of extortion under the first chapter, the important concepts that need to be known to better understand the crime of extortion are examined and then the legal value that is desired to be protected by the creation of the crime in question is explained. Under the second chapter, the crime of extortion is discussed within the scope of the general crime theory. Under the third chapter, the special aspects of the crime are discussed, and under the fourth title, procedural provisions are included. While examining the crime of extortion regulated in Article 250 of the Turkish Penal Code, comparisons were made by including the regulations in the period of Law No. 765. In order to better understand the crime of extortion, evaluations were made by taking into account the similar and different characteristics of crimes with a similar nature to the crime of extortion. the crime of extortion has been evaluated within the scope of the general crime theory within the scope of our study and examined within the scope of the elements of the crime. Considering the legislation on procedural law regarding the crime of extortion, investigation and prosecution procedures are handled within the scope of these law articles. In summary, the crime of extortion is regulated under Law No. 5237; the amendments made in the article of the law have been written by taking into account the differences and similarities between the abolished law no.765.m