Türk ve Çin mitolojisinde kadın imgeleri
Image of woman in Turkish and Chinese mythology
  1. Tez No: 835191
  2. Yazar: SERAP ŞULE YAVUZ KALIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVA SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Tarih, Comparative Literature, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Kadın, Tanrıça, Çin Mitleri, Türk Mitleri, Mythology, Woman, Goddess, Chinese Myths, Turkish Myths
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Eski ve köklü medeniyetlere sahip olan Türk ve Çin milletinin bağımsızlıklarını kurma mücadeleleri döneminde göstermiş oldukları kahramanlıkları mitolojilerine de yansıttıkları görülmektedir. O döneme ait mitolojik anlatılarda milletlerin gösterdiği hayatta kalma mücadeleleri, devletlerini kutlu ve uzun ömürlü kılma çabaları en çok kahramanlık konusunu ön plana çıkarmalarını zorunlu kılmıştır. Bu noktada o kahramanların yiğit, cesaretli, alp, güçlü ve bilge olmaları gerekmektedir. Genel geçer bir kural olarak erkeklerin bu özelliklere sahip olmaları bilinse de mitolojik anlatılarda kadınların da aynı nitelikte olduğu görülmektedir. Mitolojinin akla ilk getirdiği gerçeklik“destan”dır. Mitoloji ve destan aslında birbirlerini tamamlayan iki ögedir. O sebeple mitolojik inançlar, insanların yaşantılarına yansımış ve sözlü halk edebiyatının bir örneği olan destanlar da mitlerden esinlenerek ortaya çıkmışlardır. Geleneğin, kültür kodlamalarının doğru aktarımında oldukça önemli bir yeri olan destanlar bu anlamda kadınların o dönemdeki mücadelesi açısından da yol gösterici görevi görmektedir. Bu gerçeklikten hareketle bu çalışmanın amacı, Türk'ün destan anlatımı geleneğinden ve mitolojik bulgularından yola çıkarak Çin mitolojisinde ortaya çıkan kadın imgesini, kadın kimliğini eserlere nasıl yansıttıklarını, ana kahraman olarak ya da erkeğe yardımcı olarak hangi rollerde, hangi kimliklerde var olduklarını değerlendirmek, kısmen karşılaştırmak ve irdelemektir.
Özet (Çeviri)
During the struggle of the Turkish and Chinese nations which are ancient and deep-rooted civilizations, to establish their independence, their heroic narratives were also reflected in their mythological works. In the mythological narratives of that period, the struggles of the nations for survival and the efforts to make their states blessed and long-lasting made it necessary for them to bring the heroic issue to the fore. For this reason, it is imperative that these heroes be valiant, courageous, alpine, strong and wise. Although it is known that men have these characteristics as a general rule, it is seen that women have the same qualities in mythological narratives. The epics, which have a very important place in the correct transmission of tradition and cultural coding, also serve as a projector for the struggle of women at that time. The first reality that mythology brings us is the“epic”. Mythology and epic are actually two elements that complement each other. For this reason, mythological beliefs were reflected in people's lives and epics, which are an example of oral folk literature, were inspired by myths. The epics, which have a very important place in the correct transmission of tradition and cultural coding, also serve as a projector for the struggle of women in that period. Based on this reality, the aim of this study is to evaluate and partially compare the woman image that emerged in Chinese mythology, how they reflect the female identity to the works, in which roles and identities they exist as the main hero or as an assistant to the male, based on the tradition of Turkish epic narration and mythological findings.