Örgütlerde bilgi paylaşma, sosyalleşme ve psikolojik sermaye arasındaki ilişki
The relationships among knowledge sharing, socialization and psychological capital in organizations
  1. Tez No: 835213
  2. Yazar: FATMA DUMAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN NUR KARABEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Türleri, Bilgi Paylaşma Davranışı, Örgütsel Sosyalleşme, Psikolojik Sermaye, Knowledge, Knowledge Types, Knowledge Sharing Behavior, Organizational Socialization, Psychological Capital
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı çalışanların örgütsel sosyalleşme düzeyi, psikolojik sermaye düzeyi ve bilgi paylaşma davranışı arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmanın teorik kısmında bilgi kavramı, bilgi türleri, bilgi paylaşma davranışı, sosyalleşme ve psikolojik sermaye kavramları alt boyutlarıyla birlikte detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında ise ele alınan değişkenler arasındaki ilişkilerden yola çıkılarak araştırma modeli oluşturulmuş ve hipotezler geliştirilmiştir. Hipotezlerin test edilmesi için bir kamu üniversitesinde görev yapan 338 akademik personelden anket yoluyla veriler toplanmıştır. Elde edilen verilere yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Analizler sonucunda söz konusu üç değişken arasındaki ilişki incelendiğinde, örgütsel sosyalleşmenin bilgi paylaşma davranışı üzerine etkisinin doğrudan olmadığı, psikolojik sermaye üzerinden dolaylı olarak pozitif ve anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. Dolayısıyla psikolojik sermayenin sosyalleşme ve bilgi paylaşma davranışı arasındaki ilişkide tam aracılık rolü bulunmaktadır. Sosyalleşmenin psikolojik sermayenin alt boyutlarından olan özyeterlilik ve iyimserlik boyutları üzerinden çalışanın bilgi paylaşmını dolaylı olarak artırdığı, ancak dayanıklılık ve umut boyutları üzerinden bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sosyalleşmenin çalışan desteği ve gelecek beklentisi boyutunun bilgi paylaşımını artırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships among employees' organizational socilaization perception, psychological capital level and knowledge sharing behaviour. In the theoretical part of the study, the concept of knowledge, types of knowledge, knowledge sharing behavior, socialization and psychological capital are discussed and sub-dimensions of some of these concepts were explained. In the application part of the study, a research model was created and hypotheses were developed based on the relations between the variables discussed. In order to test the hypotheses, data were collected through a question form from 338 academics working at a public university. Structural equation modeling was applied. It was observed that the effect of socialization on information sharing behavior is not direct. Socialization was found to have an indirect and positive impact on knowledge sharing through psychological capital. Therefore, psychological capital has a full mediating role in the relationship between socialization and information sharing. It was also observed that socialization indirectly increases information sharing through self-efficacy and optimism sub-dimensions of psychological capital. Coworker support and future prospects dimensions of socialization were found to have a positive impact on knowledge sharing.