Islamic crowdfunding-microfinance for financing small and medium-sized enterprises in Mali
Mali'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmanı için İslami kitle fonlama-mikrofinans
- Tez No: 835226
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK TEKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Mali, KOBİ, Kitle Fonlaması, Mikro-finans, İslami Finans, Mali, SMEs, Crowdfunding, Microfinance, Islamic finance
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Küçük-orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) Mali ekonomisinde büyük bir yer almaktadır, ancak işlerini geliştirmek için finansal kuruluşlardan fon alma konusunda büyük zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu nedenle KOBİ'lerin fonlara kolayca ulaşmasını sağlayacak alternatif bir modele ihtiyacı vardır. Bu araştırma İslami Kitle Fonlaması Mikrofinans modelini geleneksel modellere alternatif bir model olarak önermektedir. Bu model, KOBİ'lerin finansman sorunlarını ele alarak fonlara erişmelerini ve işletmelerini genişletip geliştirmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın amacına ulaşması için mülakat ve anketten yararlanılmıştır. Anket, KOBİ'lerin finansman erişilebilirliği açısından karşılaştıkları zorlukları ve mikro-finans ve kitle fonlaması kullanma niyetlerini keşfetmek için kullanılmıştır. Veri 386 katılımcıdan toplanmış ve veriyi tanımlayıcı olarak analiz etmek için Stata kullanılmıştır. Öte yandan, modelin Mali'deki KOBİ'lerin finansmanına uygunluğu ve uygulanabilirliği açısından uzmanlarla mülakatlar yapılmıştır. Mülakat verisi tematik olarak analiz edilmiştir. Tanımlayıcı sonuçlar, Mali'deki KOBİ'lerin teminat eksikliği, yüksek faiz oranı, İslam'da faiz yasağı, bankalarla ilişkilerin olmaması, sicil kaydı ve iş planları nedeniyle fon başvurusu yapmaktan vazgeçtiklerini göstermiştir. Ayrıca, KOBİ'lerin çoğuna göre, yüksek faiz oranı, teminat, bankalarla ilişki eksikliği, uzun kredi işlem süresi, yetersiz kredi belgeleri, iş planları ve sicil kayıtları nedeniyle finansal aracılardan fonlara erişim zordur. İlaveten, Mali'deki KOBİ'ler tarafından mikro-finans ve kitle fonlaması kabul edilmektedir. Dolayısıyla, İslami Kitle Fonlaması Mikro-finans modelini kullanmaya hazırdırlar. Mülakat bulguları, İslami Kitle Fonlaması Mikro-finans modelinin Mali'deki KOBİ'lerin finansmanı için uygun ve uygulanabilir olduğunu ortaya koymaktadır. Tüm uzmanlar, İslami Kitle Fonlaması Mikro-finans modelinin KOBİ'lerin fonlara erişmesi için uygun olduğunu onaylamıştır. Ek olarak, mikro-finanslar kurumlaının finansman faaliyetlerini genişletmelerini sağlar.
Özet (Çeviri)
Small and medium-sized enterprises (SMEs) have a great place in the Malian economy but they face significant challenges to access funds from financial institutions (FIs) to develop their businesses. Therefore, SMEs need an alternative model which enables them to access funds easily. This research proposes the Islamic Crowdfunding Microfinance (ICM) model to be an alternative model to conventional models. The ICM model aims to address financing problems for SMEs enabling them to access funds and expand and develop their enterprises. A mixed research approach (interview and questionnaire) has been adopted to accomplish the research's aims. The questionnaire was used to investigate challenges faced by SMEs in terms of financing accessibility and their intention toward using microfinance (MF) and crowdfunding (CF). The data was collected from 386 respondents and Stata was used to descriptively analyze the data. On the other hand, interviews with experts (academicians and practitioners) were carried out to investigate the ICM model in terms of suitability and applicability for financing Malian SMEs. The interview data were thematically analyzed. The descriptive results demonstrated that SMEs in Mali are discouraged to apply for funds because of a lack of collateral, high-interest rate, prohibition of interest in Islam, lack of relationship with banks, track record, and business plans. In addition, according to the majority of SMEs, access to funds from FIs is difficult due to the high-interest rate, collateral, lack of relationship with banks, long loan processing time, insufficient loan documents, business plans and track records. Further, MF and CF are accepted by Malian SMEs. Hence, they are ready to use the ICM model if it is available. The interview findings indicate that the ICM model is suitable and applicable for financing SMEs in Mali. All experts confirmed that the ICM model is appropriate for SMEs to access funds. Further, it gives a chance for MFIs to expand their financing activities. It is to make sure that the ICM model can be adapted to address financing problems for SMEs and hence create more jobs and minimize the unemployment rate.