Promoting financial inclusion through Islamic Microfinance in Ethiopia
İslami Mikrofinans yoluyla finansal kapsayıcılığı teşvik: Etiyopya örneği
- Tez No: 925134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN ULUYOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kapsayıcılık, İslami Mikrofinans, İslami Kitle Fonlaması, Entegre İslami Kitle Fonlaması-Nakıt Yardım Vakıf Modeli, Etiyopya'da İslami Mikrofinans, Etiyopya'da İslami Bankacılık, Financial inclusion, Islamic Microfinance, Islamic Crowdfunding, Integrated Islamic-Crowdfunding-Cash-Waqf Model, Islamic Microfinance in Ethiopia, Islamic Banking in Ethiopia
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışma, finansal kapsayıcılığı etkileyen ve İslami mikrofinans hizmetlerini teşvik eden faktörleri araştırmayı amaçlamıştır. Araştırmada, finansal kapsayıcılık, finansal farkındalık, bilgi, belirsizlik, finansal davranış değişikliği ve gelir düzeyine ilişkin daha iyi bir anlayış geliştirmek için Planlı Davranış Teorisi'nden yararlanıldı. 2202 anket katılımcısından toplanan geçerli bir veri kümesi SPSS Amos 22 sürüm yazılımı kullanılarak modelin iyiliğini test etmek için yapısal eşitlik modelleme (SEM) yöntemlerinden faydalanıldı. Bu araştırmada finansal tutumun, finansal açıdan farkındalık, belirsizlik, bilgi, davranış değişikliği ve gelir düzeyinden etkilendiği bulunmuştur. Finansal kapsayıcılığı ise finansal bilgi, finasal davranış değişikliği ve gelire göre belirlenmiştir. Ancak bu çalışma sonucunda, finansal farkındalık ve finansal belirsizlik ile finasal kapsayıcılık arasındaki pozitif/negatif ilişkinin, İslami mikrofinans hizmetlerini benimsemek için finansal katılımın teşvik edilmesi konusunda sınırlı faktörlerden dolayı desteklemediği anlaşılmıştır. Sonuç olarak, finansal kapsayıcılık, İslami mikrofinans ve İslami finansal sisteminin uygulayıcıları ve yararlanıcılarının finansal stratejilerini dönüştürmeleri için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle İslami mikrofinans uygulayıcıları, Islami finansal hizmetlerinin yararına etkili finansal tutumlar geliştirmek için finansal farkındalık, finansal bilgi, finansal davranış değişikliği ve finansal kapsayıcılık oluşturmaya odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the factors that influence financial inclusion and promote Islamic microfinance services adoption. The research underlined in the light of the Theory of Planned Behavior and financial literacy to develop a better understanding of financial inclusion in the aspect of financial awareness, financial knowledge, financial uncertainty, financial behavior change, and income levels. Structural equation modeling (SEM) methods were utilized to test the goodness of the model using a valid dataset collected from 2202 survey participants using SPSS Amos version 22 software. In this research, it was found that financial attitude is affected by financial awareness, uncertainty, knowledge, behavioral change, and income level. Conversely, financial inclusion was determined according to financial knowledge, financial behavior change, and income. In addition, as a result of this study, the relationship between financial awareness and financial uncertainty associated with financial inclusion is positive and negative respectively, and does not support the promotion of financial inclusion to adopt Islamic microfinance services due to limited factors. Nevertheless, Financial inclusion is vital for practitioners and beneficiaries of Islamic microfinance and the Islamic financial system to transform their financial strategies. Therefore, IFIs including Islamic microfinance practitioners should focus on building financial literacy in the aspect of financial inclusion to develop effective financial attitudes for the benefit of IFS products and services.