Adapazarı ili ve çevresi şeker pancarı ekim alanlarında heterodera schachtii schmidt, 1871'in yayılışı üzerine araştırmalar
Investigations on the distrubition of heteradore schachtii schmidt, 1871 in sugar beet scultivation areas of Adapazarı district
- Tez No: 83524
- Danışmanlar: PROF. DR. M. EMEL ÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şeker Pancarı Kist Nematodu, Heterodera schachtii, Şeker Pancarı ( Beta vulgaris L. ), Yayılış, Adapazarı ( Turkey )
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ADAPAZARI İLİ VE ÇEVRESİ ŞEKERPANCARI EKİM ALANLARINDA HETERODERA SCHACHTII SCHMİDT,1871' in YAYILIŞI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Ayşe Nur OSMANOGLU ( TAN ) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dah 1999, sayfa 76 Danışman : Prof. Dr. M. Emel ÖKTEN Üyeler : Prof. Dr. Birsen ÖNALP Prof. Dr. Sultan ÇOBANOĞLU Bu çalışmada, Adapazarı Şeker Fabrikası pancar ekim alanlarında, Şekerpancarı Kist Nematodu ( Heterodera schachtii Schinıdt ) ' in yayılışı incelenmiş ve bulaşık alanlar tespit edilmiştir. Adapazarı Şeker Fabrikası şeker pancarı ( Beta vulgaris L. ) ekim alanlarını olşturan 9 bölgeye ( Adapazarı, Akyazı, Alifuatpaşa, Düzce, Gölpazarı, izmit, Kaynarca, Mudurnu, Pamukova ) ait 50 köye gidilmiş, 60 ayrı tarladan şeker pancarı ve toprak örnekleri alınmıştır. Her bir bölgeyi temsil edecek şekilde o bölgeye bağlı en az 3 köydeki ekim alanlarından örnekler alınmıştır. Örnek alırken bölgenin farklı toprak yapısı, akarsu ( Sakarya Nehri ) kenarı olması, tarlaların birbirine uzak olması ve o bölgenin ekim alanı deseni gözönüne alınmıştır. Her bir tarlaya ait alman 100 gr. toprak örneğindeki Heterodera schachtii kistleri ayıklanmış, sayılmış ve kaydedilmiştir. Toplanan kistlerin anal kesitleri ve 2. dönem larvalarının daimi preparatları hazırlanıp teşhisleri yapılmıştır.Adapazarı Şeker Fabrikası ekim alanlarının bölge bazında haritası çıkarılmış ve bu haritalar üzerinde Şekerpancarı Kist Nematodu ( H. schachtii ) ile bulaşık pancar ekim sahaları işaretlenmiştir. Bulaşık olarak tespit edilen sahalar; Alifuatpaşa, Kaynarca, Pamukova' ya bağlı merkez ve bazı köyleridir. Bu bölgelere ait toplam 10 adet tarla ve bunlara ait 304 dekar alan H. schachtii yönünden bulaşık olarak; diğer bölgelere bağlı şekerpancarı eken köylerin ise temiz olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATIONS ON THE DISTRIBUTION OF HETERODERA SCHACHTU SCHMIDT, 1871' IN SUGAR BEET CULTIVATION AREAS OF ADAPAZARI DISTRICT AYŞE NUR OSMANO?LU ( TAN ) ANKARA UNIVERSITY Graduate School of Natural and Applied Sciences Department ol' Plant Protection 1999, pages 76 Supervisor : Prof. Dr. M. Emel ÖKTEN Jury : Prof. Dr. Birsen ÖNALP Prof. Dr. Sultan ÇOBANO?LU Sugar Beet ( Beta vulgaris L. ) growing areas belonging to Adapazarı sugar plant were surveyed in terms of Heterodera schachtii occurrence and infested areas were determined. Sugar beet growing areas in Adapazarı, which composed of 50 villages belonging to 9 districts were visited, and soil and sugar beet samples were taken from 60 sugar beet growing fields. Samples were taken from at least 3 representative villages of each district. During the sampling, soil type, closeness to the rivers ( Sakarya ), distance between the fields and growing design were taken into consideration. //. schachtii cysts from each 100 gr. of samples taken from each fields were extracted, counted and recorded. The perianal pattern of cysts and 2 nd. larvae were prepared and identified. District-based map of sugar beet cultivation areas under the responsibility of Adapazarı sugar plant were made, and //. schachtii infested areas were marked on these maps.//. schachtii infested areas were as follows: central and other villages belonging to Alifuatpaşa, Kaynarca, Pamukova. From these districts, totally 10 fields and 304 da. Were of land belonging to these fields found as infested, while villages belonging to other districts were determined as uninfested. Key Words : Sugar Beet Cyst Nematode, Heterodera schaclitii, Sugar Beet ( Beta vulgaris L. ), Spread, Adapazarı ( Turkey ).