Göksun-Çardak yöresinde yetiştirilen starkspur golden delicious elma çeşidinin beslenme durumunun belirlenmesi
Nourishment situation evaluation of starkspur golden delicious apple grown in Göksun-Çardak region
- Tez No: 83523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Starkspur Golden Delicious, soil analysis, plant analysis, nutritional status. m
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖKSÜN-ÇARDAK YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN STARKSPUR GOLDEN DELİCİOUS ELMA ÇEŞİDİNİN BESLENME DURUMUNUN BELİRLENMESİ Asuman NALBANTOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Ali İNAL Jüri Prof. Dr. Fecir ELİNÇ Doç. Dr. Ali İNAL Doç. Dr. Aydın GÜNEŞ Bu çalışmada Kahramanmaraş ili Göksün ilçesi Çardak yöresinde Starkspur Golden Delicious elma çeşidiyle kurulmuş olan bahçelerdeki bitkilerin beslenme durumları toprak ve bitki analizleri ile irdelenmiştir. Çalışmada 15 bahçeden 0-20 ve 20-40 cm derinliklerden alınmış olan toprak örnekleri ile her bahçeden ağaçları örnekleyecek şekilde alınmış olan 15 bitki örneği ele alınmıştır. Elde olunan bulgulara göre, elma bahçelerinin toprakları genel olarak ağır bünyelidir. Toprakların tuzluluk sorunu yoktur ve reaksiyonları orta alkalidir. Toprakların kireç içerikleri genel olarak orta düzeyde ve yüksektir. Topraklar orta düzeyde organik madde içermektedir. Toprakların değişebilir Ca, Mg, K düzeyleri yeterli, Na düzeyleri ise yetersizdir. Toprakların % 20'sinde azot noksanlığı görülmekte olup, bitkiye yarayışlı fosfor düzeyleri ise özellikle 20-40 cm derinlikte genel olarak düşük düzeylerdedir. Elma bahçelerinden alınan yaprak örneklerinin % 20'sinde toplam azot, % 66'sında toplam kalsiyum, % 6'sında toplam magnezyum içerikleri yetersiz düzeydedir. Potasyum ise % 60'ında fazla olarak belirlenmiştir. Çinko içerikleri ise yaprak örneklerinin % 87'sinde düşük düzeydedir. Örneklerin toplam mangan düzeyleri yeterli, toplam bakır ve demir kapsamları ise yüksek düzeylerde belirlenmiş olmasına karşın örneklerin % 7'sinde bakır noksanlığı görülmüştür. Yaprakların fosfor içerikleri ile toprakların reaksiyonları ve yaprakların çinko kapsamları ile toprakların kil düzeyleri arasında önemli düzeylerde negatif ilişkiler belirlenmiştir. Sonuç olarak, Çardak yöresindeki elma bahçelerinin çinko noksanlığı yönünden irdelenmesi yanında, bakır toksisitesi yönünden de irdelenmesi ürün miktarı ve kalitesinin arttırılması yönünden yarar taşımaktadır.1999,58 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Starkspur Golden Delicious, toprak analizi, bitki analizi, beslenme durumu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Thesis NUTRITIONAL STATUS EVALUATION of ST ARKSPUR GOLDEN DELICIOUS APPLE GROWN IN GÖKSUN-ÇARDAK REGION Asuman NALBANTO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Soil Science Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ali İNAL Jury : Prof. Dr. Fecir ELİNÇ : Assoc. Prof. Dr. Ali İNAL : Assoc. Prof. Dr. Aydın GÜNEŞ In this study nourishment situation of Starkspur Golden Delicious apple variety orchards in Çardak-Göksun, Kahramanmaraş was determined by soil and plant analysis. Soil samples, taken from 0-20 cm and 20-40 cm deep layers in 15 orchards, and 15 leaf samples, taken from each orchard to represent all trees, were examined. According to the present data, the soil of apple orchards are generally heavy textured. The soils do not have salinity problem and pH is slightly alkaline. Lime contents of the soils are generally medium and high. The soils include medium level of organic matter. Exchangeable Ca, Mg, K contents of the soils are sufficient and Na contents are insufficient. N deficiency is seen in 20 % of the soils and plant available P levels especially in 20-40 cm depth of the soils are low in general. At the leaf samples taken from the apple orchards; total N in 20 %, total Ca in 66 % and total Mg in 6 % were at low levels. Although K was determined as high in 60 %. But the total Zn contents of 87 % of the leaf samples were low. Although the total Mn level of the samples was determined sufficient and the total Cu anf Fe contents of the leaves were determined as higher than the toxic levels in general, there was Cu deficiency in 7 % of the soils. The negative relations were determined between P content of the leaves and pH of the soils and Zn content of the leaves and clay amount of the soils. In conclusion, it would be beneficial to examine Zn deficiency besides examining Cu toxicity in apple orchards in Çardak area for improving yield and quality. 1999, 58 pages