Bitki fenoliklerinin yüksek basınçlı sıvı kromatografi UV dedektör sisteminde ayırmaları
Seperation of plants phenolics using high pressure liquid chromatography with ultraviolet dedection
- Tez No: 83531
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEREN ALSANCAK ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Phenolic acids, Plant phenolics, HPLC, EtN
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİTKİ FENOLİKLERİNİN YÜKSEK BASINÇLI SIVI KROMATOGRAFİ- UV DEDEKTÖR SİSTEMİNDE AYIRMALARI Mehmet Tuncer ÖZDEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Güleren Alsancak ÖZKAN Jüri: Prof. Dr. Güleren Alsancak ÖZKAN Prof. Dr. Mürşide TÜZÜN Prof. Dr. Şahinde DEMİRCİ Fenolik bileşikler bitkilerde yaygın olan bileşiklerdir ve sıklıkla bitki orijinli ürünlerde bulunurlar. Bu bileşikler bitkilerde son derece kompleks karışımlar halinde bulunurlar ve son derece kompleks kromatogramlar verirler. Bu çalışmada mobil fazın organik modifiyer bileşimi ve pH'sı, ferulik, kafeik, sinapinik, o-kumarik, p-kumarik asit olmak üzere 5 önemli hidroksilli sinnamik asitin ayırımı için optimize edilmiştir. Seçilen hidroksilli sinnamik asit serisi, moleküler yapı farkı bulunan bileşikleri kapsamaktadır. Mobil faz, alıkonma parametreleri ve Reichardt's ETN çözücü polarite skalası arasındaki ilişki esas alınarak optimize edilmiştir. Ayrıca mobil faz olarak kullanılan asetonitril-su karşımlarında pH ölçümlerinde en iyi kesinliği ve doğruluğu elde edebilmek için sıvı temas potansiyelinin etkisi, ticari potansiyometrik sensörlü hücrelerde çalışılmıştır. Ayırma, EtN 0,93 de pH 2,500 de gerçekleşmiştir. 1999, Sayfa: 66 ANAHTAR KELİMELER: Fenolik asitler, Bitki fenolikleri, HPLC, ETN
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis SEPARATION OF PLANTS PHENOLICS USING HIGH-PRESSURE LIQUID CHROMATOGRAPHY WITH ULTRAVIOLET DEDECTION Mehmet Tuncer ÖZDEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Güleren Alsancak ÖZKAN Jury: Prof. Dr. Güleren Alsancak ÖZKAN Prof. Dr. Mürşide TUZUN Prof. Dr. Şahinde DEMİRCİ Phenolic compounds are widely distributed in plants and are frequently present in products of plant origin. These compounds occur in plants as very complex mixtures which, when chromatographed, give rise to complex chromatographic peak patterns. In this study the proportion of the organic modifier and pH of the mobile phase were optimized in order to separate five important hydroxlated cinnamic acids: ferulic acid, sinapinic acid, caffeic acid, p-coumaric acid and o-coumaric acid. The series of hydroxlated cinnamic acids chosen includes compounds with differences in molecular structures. Mobile phase was optimized by establishing relationships between retention parameters and the Reichardt's ETN scale of solvent polarity. In addition, the effect of liquid junction potentials was studied in cells with commercial potentiometric sensors in order to determine the highest precision and accuracy in pH measurements achievable in acetonitrile-water mixtures used as mobile phases. The best separation was achieved at pH 2,500 and EtN 0,93. 1999, pages: 66