Epilepsi hastalarının E-sağlık okuryazarlık düzeyleri ile ilaç tedavisine uyumları arasındaki ilişki
Relationship between E-health literacy levels and their compliance with medication treatment in epilepsy patients'
  1. Tez No: 835323
  2. Yazar: MERAL AYTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, antiepileptik ilaç, sağlık okuryazarlığı, e-sağlık okuryazarlığı, tedaviye uyum, Epilepsy, antiepileptic drug, health literacy, e-health literacy, adherence to treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma epilepsi hastalarının e-sağlık okuryazarlık düzeyleri ile ilaç tedavisine uyumları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma, Temmuz 2022-Nisan 2023 tarih aralığında Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Nöroloji kliniğinde yatan, araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 180 hasta ile tamamlandı. Araştırma verileri, Hasta Bilgi Formu, E-Sağlık Okuryazarlık Ölçeği ve İlaca Uyum Reçete Yazdırma (İURY-7) Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon ve doğrusal regresyon analizi kullanıldı. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalamasının 40,1±15,1, hastalık süresi ortalamasının 9,7±9,6, epilepsi ilaçlarını kullanma süresi ortalamasının 8,5±8,1 ve en çok görülen nöbet tipinin %31,7 ile Jeneralize tonik-klonik olduğu saptandı. Epilepsi hastalarının E-sağlık Okuryazarlık Ölçeği puan ortalamasının 24,31±9,27 ve İlaca Uyum Reçete Yazdırma Ölçeği toplam puan ortalamasının 10,37±3,02, ilaca uyum alt boyut puan ortalamasının 6,12±1,88 ve reçete yazdırma alt boyut puan ortalamasının ise 4,24±1,44 olduğu bulundu. E-sağlık okuryazarlık düzeyi ile ilaca uyum reçete yazdırma (İURY) ölçekleri alt boyut ve toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç olarak epilepsi hastalarının e-sağlık okuryazarlık düzeyinin orta, ilaç tedavisine uyumlarının iyi olduğu saptandı. Hastaların e-sağlık okuryazarlık düzeylerini ve ilaç tedavisine uyumlarını arttırmak için çevrimiçi ve yüz yüze eğitimler verilmeli, ilaç takip çizelgeleri oluşturulmalı ve danışmanlık hizmeti sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between e-health literacy levels and their compliance with medication treatment in epilepsy patients. The research was completed with 180 patients hospitalized in the Neurology clinic at Kocaeli University Training and Research Hospital between July 2022 and April 2023, who met the research criteria and agreed to participate in the research. Research data were collected using the Patient Information Form, E-Health Literacy Scale and Adherence to Refills and Medications Scale (ARMS-7). Descriptive statistics, independent groups t test, one-way analysis of variance, Pearson correlation and linear regression analysis were used to analyze the data. The average age of the patients participating in the study was 40.1±15.1, the average duration of the disease was 9.7±9.6, the average duration of using epilepsy medications was 8.5±8.1, and the most common seizure type was Generalized tonic seizures with a rate of 31.7%. It was found to be clonic. The mean score of the E-Health Literacy Scale of epilepsy patients is 24.31±9.27, the mean total score of the Medication Compliance Prescription Writing Scale is 10.37±3.02, and the mean score of the medication compliance subscale is 6.12±1.88 and prescription subscale mean score was found to be 4.24±1.44. No significant relationship was found between the e-health literacy level and the medication compliance prescribing subscale and total scores (p>0.05). As a result, it was determined that the e-health literacy level of epilepsy patients was moderate and their compliance with medication treatment was good. In order to increase patients' e-health literacy levels and compliance with medication treatment, online and face-to-face training should be provided, medication follow-up charts should be created and consultancy services should be provided.