Akut inme hastalarının taburculuk sonrası 30-gün içerisinde acil servis'e tekrar başvurusuna etki eden faktörlerin retrospektif analizi
A retrospective analysis of factors affecting emergency department revisits within 30 days after discharge in patients with acute stroke
  1. Tez No: 988916
  2. Yazar: EBRU CEYDA SOYALTIN ÖCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÜNAL AKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Hastane Acil Servisi, Hasta Yeniden Yatışı, Risk Faktörleri, Komorbidite, Stroke, Emergency Service, Hospital, Patient Readmission, Risk Factors, Comorbidity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, akut inme tanısı ile nöroloji servisinden taburcu edilen hastalarda, taburculuk sonrası ilk 30 gün içinde aynı hastanenin acil servisine tekrar başvuru ve yatış sıklığını belirlemeyi ve bu başvurularla ilişkili klinik belirleyicileri değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kohort olarak tasarlanan araştırmaya, 01.01.2023–31.12.2024 tarihleri arasında acil servise başvuran ve nöroloji servisine yatırılan hastalardan akut serebrovasküler olay tanısı doğrulanan 1652 erişkin hasta dahil edilmiştir. Demografik, klinik, yatış ve taburculuk süreçlerine ilişkin değişkenler değerlendirilmiştir. Otuz gün içinde aynı acil servise tekrar başvuru ve sonrasında yatış gereksinimi bağımlı değişkenler olarak belirlenmiştir. Tek değişkenli analizlerde p<0,20 olan parametreler çok değişkenli lojistik regresyon modellerine dahil edilmiş, modellerin performansının ROC analizi incelenmiştir. Bulgular: Hastaların %16.4'ü (n=272) taburculuk sonrası 30 gün içinde acil servise tekrar başvurmuştur. Tekrar başvuru grubundaki hastaların yaş ortancası 71 yıl (IQR: 63,0–78,3) olup %50.4'ü kadın olarak belirlenmiştir. Taburculuk sonrası tekrar başvuru ortanca 10. günde gerçekleşmiş olup, en sık başvuru nedenlerinin enfeksiyonlar (%18.8), tekrar inme bulgusu (%15.1) ve takip-tedavi kaynaklı nedenler (%13.6) olduğu gözlenmiştir. Çok değişkenli analizde DM (OR 1,375), KOAH (OR 1,847), PAH (OR 2,034), epilepsi (OR 2,204), beslenme kateteri ihtiyacı (OR 2,158) ve mesane sonda ihtiyacı (OR 1,545) tekrar başvuru olasılığını artıran bağımsız belirleyiciler olarak saptanmıştır. İlk hastane başvurusunda ambulans ile başvurmak (OR 0,709) ve taburculuk sonrası poliklinik kontrolüne gitmek (OR 0,543) koruyucu bulunmuştur. Tekrar başvuran hastaların %27.5'i (n=75) tekrar yatırılmış olup en yüksek yatış oranları tekrar inme (%73.2) ve kanama bulguları (%69.6) nedeniyle görülmüştür. Sonuç: Taburculuk sonrası ilk 30 gün akut inme hastalarında tekrar acil servise başvuru açısından kritik bir dönemdir. Komorbid hastalıklar, fonksiyonel durum bozuklukları ve taburculuk sonrası bakım gereksinimleri tekrar başvuruyu belirgin şekilde etkilemektedir. Yüksek riskli grupların erken izlem ve uygun taburculuk planlamasıyla değerlendirilmesi tekrar başvuruların azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to determine the frequency of readmissions and emergency department (ED) visits, to the same hospital within the first 30 days after discharge among patients hospitalized in the neurology department with a diagnosis of acute stroke, and to evaluate the associated clinical determinants. Material and Method: This retrospective cohort study included 1,652 adult patients who presented to the emergency department between 01.01.2023–31.12.2024, whose diagnosis of an acute cerebrovascular event was confirmed after admission to the neurology service. Demographic, clinical, hospitalization, and discharge-related variables were evaluated. Readmission to the same emergency department within 30 days and the need for subsequent hospitalization were defined as dependent variables. Parameters with p<0.20 in univariate analyses were included in multivariate logistic regression models. Model performance was assessed using ROC analysis. Results: Overall, 16.4% (n=272) of patients revisited the emergency department within 30 days after discharge. The median age was 71 years (IQR: 61–80), and 50.4% were female. The median time to revisit was 10 days. The most common reasons were infections (18.8%), recurrent stroke symptoms (15.1%), and follow-up or treatment-related causes (13.6%). In multivariable analysis, DM (OR 1.375), KOAH (OR 1.847), PAH (OR 2.034), epilepsy (OR 2.204), impaired oral intake (OR 2.158), and urinary catheter use (OR 1.545) were identified as independent predictors of readmission. Presentation by ambulance (OR 0.709) and attendance at post-discharge neurology follow-up (OR 0.543) were found to be protective factors. Among revisiting patients, 27.5% (n=75) required rehospitalization, most commonly due to recurrent stroke (73.2%) and hemorrhagic findings (69.6%). Conclusion: The first 30 days after discharge is a critical period for acute stroke patients in terms of readmission to ED. Comorbidities, functional impairments, and post-discharge care needs significantly influence likelihood of readmission. Early follow-up and appropriate discharge planning for high-risk groups may reduce emergency readmissions.