Antakya ve çevresinin depremselliğinin ve odak mekanizması çözümlerinin araştırılması
An Investigation of focal mechanism solutions and seismicity for Antakya region and its surrounding
- Tez No: 83539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAN NECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antakya, seismicity, focal mechanism solutions, energy release, b- value
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANTAKYA ve ÇEVRESİNİN DEPREMSELLİĞİNİN ve ODAK MEKANİZMASI ÇÖZÜMLERİNİN ARAŞTIRILMASI Filiz ÖZTEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Altan NECİOĞLU Jüri: Prof. Dr. Turan KAYIRAN Doç. Dr. Kamil KA YABALI Yrd. Doç. Dr. Altan NECİOĞLU 36.00°- 38.00° K enlemleri ve 35.00°- 38.00° D boylamları arasında yeralan Antakya ve çevresi DAFZ (Doğu Anadolu Fay Zonu)' nun sismik bakımdan en etkin bölgesidir. İnceleme bölgesinin sismisitesi ile tektoniği arasındaki ilişkinin kurulabilmesi için magnitüdleri M > 4.0 olan 12 depremin P - dalgası ilk hareket yönleri kullanılarak odak mekanizması çözümleri yapılmıştır. Yapılan mekanizma çözümlerinin bölgenin mevcut tektoniği ile uyumlu olduğu görülmektedir. Bölgenin sismik tehlikesini belirlemede önemli parametreler olan depremlerin yıllara göre oluş sayıları, açığa çıkan enerji miktarları ve sismotektonik katsayı hesaplanmıştır. Antakya ve çevresinin depremselliği, magnitüdü M £ 4 olan depremlerden yaralanılarak incelenmiştir. En Küçük Kareler Yöntemi kullanılarak hesaplanan magnitüd- frekans ilişkisindeki a ve b parametrelerinden yararlanılarak, belirli büyüklükteki depremlerin gelecekte oluşma ihtimalleri ve dönüş periyotları hesaplanılarak Antakya' nın deprem tehlikesi belirlenmiştir. İnceleme alanında büyük magnitüdlü bir depremin oluşma olasılığının çok az olduğu fakat çevresindeki DAFZ gibi aktif zonlarda meydana gelebilecek büyük magnitüdlü depremlerden önemli ölçüde etkilenebileceği düşünülmektedir. 1999, 75 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Antakya, sismisite, odak mekanizması çözümü, enerji boşalımı, b- değeri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis AN INVESTIGATION of FOCAL MECHANISM SOLUTIONS and SEISMICITY for ANTAKYA REGION and ITS SURROUNDING Filiz ÖZTEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Altan NECİO?LU Jury: Prof. Dr. Turan KAYIRAN Assoc Prof. Dr. Kamil KA YABALI Asst Prof. Dr. Altan NECİO?LU The study area (Antakya and provinces are), located between 36.00° and 38.00° N longitudes and 35.00° and 38.00° E latitudes, is the most effective area of the East Anatolian Fault Zone (EAFZ). The focal mechanisms of 12 earthquakes with magnitudes M > 4.0 were obtained using the P wave first motion directions. These solutions were used to establish the relation between the seismicity and the tectonism of the investigated area. The mechanism solutions are in agreement with the tectonism of the region. Some useful parameters for earthquake hazard of the region such as the number of earthquakes per year, energy releases and b value were calculated. The seismicity of Antakya and its surrounding was investigated by using the earthquakes, which had magnitude larger than M > 4.0. The earthquake hazard of Antakya was determined using a and b parameters that are calculated from the relation between magnitude and frequency of earthquakes by the use of least square method. Consequently, the probability of occurrence of large earthquakes seems to be very low. However, Antakya region may be affected by the large earthquakes generated by the large faults, such as the East Anatolian Fault. 1999, 75 pages