Hatay Türkmen aşiretleri ve bu aşiretlerin iskanı (18. ve 19. yüzyıllar)
Politic of brigands and settlement in Antakya and surroundings of it around XVIII. and XIX. century
- Tez No: 204544
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FARUK SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Reyhanlı Aşireti, Küçükalioğulları, İskân, Antakya Flag, Uzeyr Flag, Beylan, konargöçer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTARİH ANA BİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİHATAY TÜRKMEN AŞİRETLERİ VE BU AŞİRETLERİN İSKÂNI(18. VE 19. YÜZYILLAR)ATİLLA CANBOLATDANIŞMAN: Yard. Doç. Dr. Faruk SÖYLEMEZYıl: 2006, Sayfa: 102Jury : Yard. Doç. Dr. Faruk SÖYLEMEZ: Doç. Dr. Ahmet EYİCİL: Yard. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOYBu çalışmanın amacı, XVIII. yüzyıl sonları ile XIX. yüzyılda, Antakya veçevresinde, Türkmen aşiretlerinin durumu ile bu aşiretlerin iskânlarınıaraştırmaktır. Elde edilen bilgiler ışığında Antakya ve çevresinin o döneme aitsosyal, kültürel ve ekonomik yapısı incelenerek, bölgenin tarihininaydınlatılmasına katkıda bulunmaktır.Bu araştırmada; XVIII. yüzyıl sonları ile XIX. yüzyılın tamamınıkapsayan dönemde, Antakya ve çevresi ile Gâvur Dağı bölgelerinde yaşayanaşiret, cemaat ve oymakları konu edinen çeşitli arşiv belgeleri incelenmiştir.İncelenen belgeler, bu araştırmanın muhtelif yerlerinde bazen parça parça,bazen de bütün olarak ele alınmıştır. Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nden alınanve çoğunluğunu hatt-ı hümayunların teşkil ettiği belgelerin toplam adedi 50'dir.İşte bu belgeler ışığında hazırlanan bu araştırma, Antakya ve çevresi ile GâvurDağı bölgelerinde yaşayan aşiret, cemaat ve oymakların sosyal, kültürel veekonomik yapılarını aydınlatacak; bölgede yaşayan aşiretlerin birbirleriyle vedevletle olan münasebetleri, bölgede eşkıyalık ve eşkıyalığı doğuran sebeplergibi birçok önemli hususu ortaya koyduğundan zengin bir kaynakoluşturacaktır.XVIII. yüzyılda, Rakka-Trabluşşam hattının güneyindeki Arapaşiretlerinin artan baskısı karşısında gerileyen Güneydoğu Anadolu veHalep'teki Türkmen aşiretlerinin geri çekilmelerini ve dağılarak başka yerleregöç etmelerini önlemek amacıyla, daha önceden bu bölgede meskûn aşiretlerinburalardan ayrılmalarını önleyerek yeniden iskân edilmelerine çalışılmıştır.XIX. yüzyılda ise genel olarak, toplu bir iskân siyaseti yerine, bölgelere hitapederek oraların ıslahını da amaçlayan bir yol takip edilmiştir.Anahtar kelimeler; Reyhanlı Aşireti, Küçükalioğulları, İskân, AntakyaSancağı, Uzeyr Sancağı, Beylan, konargöçer.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF HISTORYINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA ThesisPOLİTİC OF BRİGANDS AND SETTLEMENT IN ANTAKYA ANDSURROUNDINGS OF IT AROUND XVIII. AND XIX. CENTURYATİLLA CANBOLATSupervisor: Assist. Prof. Faruk SÖYLEMEZYear: 2006, Pages: 102Jury : Assist. Prof. Faruk SÖYLEMEZ: Assoc. Prof. Ahmet EYİCİL: Assist. Prof. Nasrullah ÖZSOYThe aim of this thesis is researching the candition and the settlementof Türkmen brigands in Antakya and surroundings of it at the end of theXVIII th century to XX st century. With the help of this research at that timethe social, cultural and economical condition of Antakya will be learned andthat information will add lot?s of contribution to the history of Antakya.In this research, many kinds of documents belong to archieves areexamined about brigands, communities and small Türk groups aroundGâvur Mountain, Antakya and the surround of it. At the end of XVIII thcentury and XXI st century. These documents are researched sometimesportially, sometimes totally. The number of these documents are 50. Theywere sained from prime minister ottoman archieves. Many of thesedocuments are from hatt-ı hümayun. This thesis will enlighten the social,cultural and economic condition of brigands, communities and small Turkgroups around Gâvur Mountain, Antakya and at the surround of it. It is avery rich research because it will also enlighten the relation ship of thesebrigands with each other and goverment. It will also show the reosons ofbrigandage in this area.In XVIII th century, Arabian brigands at the south of Rakka-Trabluşşam put pressure on them. Because of this reason, Turkmen wantedto turn back or migrate other areas. So, goverment tried to settle them andprevent their migration from this area though. In XIX th century, govermentpreferred to reform them in a good way.