An application example of the relationship between internal audit and corporate governance
İç denetim ve kurumsal yönetim ilişkisi uygulama örneği
  1. Tez No: 835391
  2. Yazar: MAİDE BAŞEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU CELAYİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, iç denetim, kurumsal yönetim ilkeleri, Corporate governance, internal audit, corporate governance principles
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kurumsal yönetim, ortaklar yatımcılar ve çalışanlar olmak üzere tüm çıkar grupların haklarının korunması için işletmelerin geleceğe yönelik hedefleri doğrultusunda daha uzun ömürlü olabilmeleri ve standardın sağlanmasına yardımcı olan uygulamalar bütünüdür. İç denetim, bir işletmenin faaliyetlerini geliştirme ve değer katma amacı ile bağımsız ve objektif bir şekilde güvence ve danışmanlık faaliyetidir. Kurumların, kontrol, risk yönetimi, ve yönetim süreçlerinin etkililiğini sistemli ve disiplinli bir şekilde değerlendirip geliştirerek gerek özel gerek özel sektörden etkilenen kamu sektöründe yönetim faaliyetlerinin bir fonksiyonu haline gelen disiplin sürecidir. Bu çalışmada işletmelerde kurumsal yönetim, iç denetim ve iç kontrol sistemleri ayrı ayrı ele alınmış olup amaç ve kapsam bakımından aralarındaki ilişki daha detaylı ve kapsamlı bir şekilde araştırılarak yapılan değerlendirme ile sonuca ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is a set of practices that help enterprises to have a longer life in line with their future goals and to ensure the standard in order to protect the rights of all interest groups, including partners, investors and employees. Internal audit is an independent and objective assurance and consulting activity for the purpose of improving the activities of an enterprise and adding value. It is a discipline that evaluates and develops the effectiveness of control, risk management, and management processes of institutions in a systematic and disciplined manner, becoming a function of management activities in the public sector, both private and privately influenced. In this study, corporate governance, internal audit and internal control systems in enterprises have been considered separately, and the relationship between them in terms of purpose and scope has been investigated in more detail and Decently, and the result is reached by evaluation.