Cousınıa bırandıana Hub.-mor. bitkisinin bazı biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of some biological activities of cousinia birandiana Hub.-mor
  1. Tez No: 835440
  2. Yazar: AYŞE CEMRE KARARENK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA PASHAYEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Asteraceae, Cousinia, Diyabet, Antioxidant, Asteraceae, Cousinia, Diabet
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında Asteraceae familyasından Cousinia Cass. cinsine ait olan Cousinia birandiana Hub.- Mor. bitkisinin topraküstü kısımlarından elde edilen etanol, n-hekzan, etil asetat, n-butanol ve su ekstrelerinin toplam fenolik madde ve flavonoit miktarı; farklı konsantrasyonlarda α-amilaz, α-glikozidaz, asetilkolinesteraz, butirilkolinesteraz, tirozinaz enzimleri üzerindeki inhibitör etkileri; antioksidan kapasite DPPH, ABTS, FRAP ve CUPRAC testleri ve etkili bulunan ekstrelerin fitokimyasal içeriği LC-HRMS yöntemi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre etilasetat ve etanol ekstrelerinin enzim inhibitör etiklerinin yüksek olduğu, etilasetat ekstresinin toplam fenolik madde ve flavonoit miktarının daha fazla olduğu ve diğer ekstrelere kıyasla daha yüksek antioksidan etki gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca n-hekzan ekstresinin ise diğer ekstrelere göre daha yüksek FRAP antioksidan etki gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun dışında etkili ekstrelerin içeriğindeki majör maddeler belirlenerek bu bileşikler için de aynı deneyler yapılarak etkinin kaynaklandığı madde/maddeler tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the total phenolic and flavonoid contents; the inhibitory effect on α-amylase, α-glucosidase, acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase, tyrosinase enzymes in different concentrations; antioxidant capacity by DPPH, ABTS, FRAP and CUPRAC tests and the phytochemical content of the active extracts by LC-HRMS method of the ethanol, n-hexane, ethyl acetate, n-butanol and water extracts of the herba of Cousinia birandiana Hub.- Mor., which is a plant from Cousinia Cass. genus from Asteraceae family, is studied. As a result, it is shown that, ethyl acetate and ethanol extracts have better enzyme inhibitory affects than the other extracts; ethyl acetate extract has more phenolic and flavonoid content and better antioxidant effects than the other extracts. It is observed that, n-hexane extact has better FRAP antioxidant effect than the other extracts. In addition, it is tried to determine, which substance or substances cause the effect of the extracts by carrying out the same experiments with the major substances of the extracts.