Cousinia cirsioides Boiss & bal. türü üzerindeki farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical investigations on species of Cousinia cirsioides Boiss & Bal
  1. Tez No: 964437
  2. Yazar: HATİCE ŞEVVAL CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA PAŞAYEVA FATULLAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer, Antioksidan, Asteraceae, Cousinia, Diyabet, LC-HRMS, Tirozinaz, Alzheimer, Antioxidant, Asteraceae, Cousinia, Diabetes Mellitus, LC-HRMS, Tyrosinase
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez çalışması kapsamında Asteraceae familyasından Cousinia Cass. cinsine ait Cousinia cirsioides Boiss. & Bal. bitkisinin toprak üstü kısımlarından elde edilen metanol ana ekstre vu bundan hareketle hazırlanan n-hekzan, etil asetat, n-butanol ve su alt ekstrelerinin toplam fenolik madde ve flavonoit miktarları; farklı konsantrasyonlarda α-amilaz, α-glikozidaz, asetilkolinesteraz, bütirilkolinesteraz, tirozinaz enzimleri üzerindeki inhibitör etkileri; antioksidan kapasite DPPH, ABTS, FRAP ve CUPRAC testleri ve ekstrelerin fitokimyasal içeriği LC-HRMS yöntemi ile incelenmiştir. Bu deneylerin sonuçlarına göre etil asetat ekstresinin; antioksidan kapasite DPPH (127,360±1,62 IC50 µg/ml), ABTS (0,613±0,001 µM Trolox/gekstre), FRAP (2185,865±8,548 mmol Fe2+/gekstre) ve CUPRAC (482,756±2,258 mgGAE /gekstre) testlerinin, α-amilaz (167,967±1,986 IC50 µg/ml), α-glikozidaz (320,445±1,110 IC50 µg/ml), asetilkolinesteraz (134,165±4,372 IC50 µg/ml), bütirilkolinesteraz (208,058±2,625 IC50 µg/ml), tirozinaz (122,354±1,774 IC50 µg/ml) enzimleri üzerindeki inhibitör etkilerinin, toplam fenolik madde (177,781±6,149 mgGAE /gekstre) ve toplam flavonoit miktarının 578,987±9,498 mgCA/gekstre) diğer ekstrelere kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca ekstrelerin içeriğindeki majör bileşikler belirlenerek bu bileşiklere de aynı deneyler yapılarak etkinin kaynaklandığı madde/maddeler tespit edilmeye çalışılmıştır. Etil asetat ekstresinin (CSE), hem yüksek enzim inhibitör hem de antioksidan etkisinin içerdiği fenolik bileşikler (klorojenik asit, protokateşik asit, kafeik asit) ve flavonoitlerden (izokersitrin) kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the total phenolic and flavonoid contents; the inhibitory effect on α-amylase, α-glucosidase, acetylcholinesterase, butyrylcholinesterase, tyrosinase enzymes; antioxidant capacity (DPPH, ABTS, FRAP and CUPRAC tests) and the phytochemical content (LC-HRMS) of the extracts as methanol crude extracts and subextracts such as n-hexane, ethyl acetate, n-butanol and water from the aerial part of Cousinia cirsioides Boiss. & Bal., which is a plant from Cousinia Cass. genus from the Asteraceae family is studied. As a result, it was shown that, the inhibitory effect on α-amylase (167.967±1.986 IC50 µg/ml), α-glucosidase (320.445±1.110 IC50 µg/ml), acetylcholinesterase (134.165±4.372 IC50 µg/ml), butyrylcholinesterase (208.058±2.625 IC50 µg/ml), tyrosinase (122.354±1.774 IC50 µg/ml) enzymes; antioxidant capacity by DPPH (127.360±1.621 IC50 µg/ml), ABTS (0.613±0.001 µM Trolox/gextract), FRAP (2185.865±8.548 mmol Fe2+/gextract) and CUPRAC (482.756±2.258 mgGAE /gextract) tests, the total phenolic (177.781±6.149 mgGAE /gextract) and flavonoid contents (578.987±9.498 mgCA/gextract) of ethyl acetate extract were higher compared to other extracts. In addition, the major compounds that cause the activity of the extracts were subjected to the same activity tests. It is believed that the high enzyme inhibitory and antioxidant effect of ethyl acetate extract (CSE) is revealed by phenolic compounds (chlorogenic acid, protocatechic acid, caffeic acid) and flavonoids (isoquercitrin).