Watsu uygulamalarının kas hasarı parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of aquatic exercises in water on muscle damage parameters
  1. Tez No: 835449
  2. Yazar: İBRAHİM FINDIKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır egzersiz, Gecikmeli Kas Ağrısı, Kas Hasarı, Watsu uygulaması, Delayed Muscle Pain, Heavy exercise, Muscle Damage, Watsu app
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, ağır egzersiz sonucunda oluşan kas hasarının etkilerini azaltmak için watsu uygulamalarının etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini Erciyes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören haftada en az bir kez 60 dakika fitness yapan 40 erkek öğrenci oluşturmaktadır. Gönüllüler kura yöntemiyle Aquatik egzeriz 20 ve kontrol grubunda 20 kişi olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışmaya katılan gönüllülerden egzersiz öncesinde ve egzersiz sonrası 15 dakika sonra, 24. 48. ve 72. saatlerde antekübital venden 5 ml kan örneği alınmıştır. Alınan kan örneklerinde Myoglobin değerleri incelenerek kas hasarı düzeyleri belirlenmiştir. Ayrıca ağrı düzeylerini belirlemek için egzersizden 15 dakika önce ve egzersiz sonrası 24. 48. ve 72. saatlerde kan örneği alınırken görsel analog skala (VAS) skorları da kaydedilmiştir. Çalışmaya başlamadan önce gönüllülerin her kas grubu için maksimum bir tekrarda kaldırabilecekleri ağırlıklar (1RM) belirlenmiştir. Ardından bir haftalık dinlenme süresi verilmiştir. Egzersizlere başlamadan önce tüm gönüllüler ısınma ve esneme egzersizleri yapmıştır. Sonrasında tüm gruplara belirlenen ağırlık egzersizleri, maksimal ağırlığın %75'i ile 12 tekrarlı 3 set şeklinde uygulanmıştır. Watsu uygulamasında, sıcaklığın 35°C olduğu bir havuzda gönüllülere 15 dakika boyunca watsu programı uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise egzersiz öncesinde VAS skorları alınmış, vücut ölçümleri Tanita üzerinde yapılmış ve 1 tüp (5 ml) kan örneği alınmıştır. Daha sonra egzersiz uygulanmıştır. Egzersizden sonra 24. 48. ve 72. kan örnekleri alınmış ve bu süre zarfında herhangi bir fiziksel aktivite yaptırılmamıştır. Alınan kan örnekleri, Erciyes Üniversitesi Spor Hekimliği'nde santrifüj edilerek plazma ayrılmıştır. Plazma ayrılan kan örnekleri, kan alımı tamamlanana kadar ve laboratuvarda analiz edilme sürecine kadar eksi 80°C dondurucuda saklanmıştır. Elde edilen veriler, TURCOSA programında analiz edilmiştir. Analiz sonucunda myoglobin değerlerine bakıldığında numerik olarak bir fark gözüksede anlamlı bir fark bulunamamış olup, çalışmamızın diğer parametresi olan vas skorunu kontrol grubuyla karşılaştırdığımızda ise kas hasarının onarımında iki grup arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Çalışmamızda sonuç olarak ise watsu uygulamalarının kas hasarının onarımında daha etkili bir yöntem olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effect of aquatic exercise interventions to reduce the effects of muscle damage as a result of strenuous exercise. The sample of the study consists of 40 male students studying at Erciyes University, Faculty of Sport Sciences, who do 60 minutes of fitness at least once a week. Volunteers were divided into two groups, 20 in Watsu and 20 in the control group, by drawing lots. 5 ml blood samples were taken from the antecubital vein before and 15 minutes after exercise, at 24. 48. and 72. hours from the volunteers participating in the study. Muscle damage levels were determined by examining Myoglobin values in blood samples taken. In addition, visual analog scale (VAS) scores were recorded while blood samples were taken 15 minutes before and 24, 48 and 72 hours after exercise to determine pain levels. Before starting the study, the weights (1RM) that the volunteers could lift at a maximum of one repetition were determined for each muscle group. A one-week rest period was then given. Before starting the exercises, all volunteers did warm-up and stretching exercises. Afterwards, the weight exercises determined for all groups were applied as 3 sets of 12 repetitions with 75% of the maximal weight. In the Watsu application, an aquatic exercise program was applied to the volunteers for 15 minutes in a pool where the temperature was 35°C. In the control group, VAS scores were taken before the exercise, body measurements were made on Tanita, and 1 tube (5 ml) of blood sample was taken. Then the exercise was applied. After the exercise, the 24th, 48th and 72nd blood samples were taken and no physical activity was performed during this period. The blood samples taken were centrifuged at Erciyes University Sports Medicine and plasma was separated. Plasma separated blood samples were stored in a minus 80°C freezer until completion of blood collection and analysis in the laboratory. The obtained data were analyzed in the TURCOSA program. As a result of the analysis, although there was a numerical difference in myoglobin values, no significant difference was found. When we compared the vas score, which is the other parameter of our study, with the control group, a significant difference was detected between the two groups in the repair of muscle damage. As a result of our study, it was revealed that watsu applications are a more effective method in repairing muscle pain.