Çağdaş resim sanatında resimsel ifade biçimi olarak anksiyete olgusu
The phenomenon of anxiety as a form of pictorial expression in contemporary painting
  1. Tez No: 873914
  2. Yazar: NAGEHAN ATASEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÜLFET ILGAZ TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Bilinçaltı, Çağdaş Resim Sanatı, Dışavurum, Sanatçı, Anxiety, Subconscious, Contemporary Painting, Expression, Artist
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Anksiyete olgusu, gelecekteki olası olumsuz olayları, korku ve huzursuzluk içinde beklemek durumunda yaşanılan yoğun duygu durumudur. Sanatçı, yaratma sürecinde yaşadığı travmatik deneyimleri eserlerine yansıtarak, evrensel bir tema ile dönemin kimliğini, ruhunu oluşturarak, toplumun ve bireyin duygusal durumunu bir bakıma belgelenmektedir. Sanat eserlerinin, hem sanatçının kendi yaşanmışlıklarını, hem de yaşadığı dönemin ruhunu ve toplumsal dinamiklerini yansıtarak anksiyete gibi zorlayıcı duyguların, sanatsal ifade biçimine dönüştüğü görülmektedir. Dolayısıyla, sanatçı yaratıcı süreçlerindeki kişisel deneyimlerini ve toplumsal olayların etkilerini ürettikleri eserleri ile yansıtarak, anksiyete olgusunun sanatın evrensel dili içinde nasıl anlatılabileceğine dair önemli bir örnek olabileceği düşünülmektedir.“Çağdaş Resim Sanatında Resimsel İfade Biçimi Olarak Anksiyete Olgusu”başlıklı yüksek lisans tez çalışmasının temel amacı, sanatçının içinde bulunduğu çağ ve döneme bağlı, yaşadığı travmaların, resimsel ifade biçimi olarak anksiyete olgusuyla ilişkilendirilmesidir. Çağın değişen ve gelişen süreçlerinde, yaşadığı olaylardan etkilenen sanatçı, yerine göre kendisini kaygılı halde bulmaktadır. Başka sanatsal ifade biçimlerinde olduğu gibi, resim sanatında da kaygı, sanatçının eserlerinde psikolojik etkilerden bir parça olarak kendi içerisinde şekillenmektedir. Dışavurulan her duygunun somut verisi olan eserler, bir tür içinde yaşadığı çağı, dönemini ve sanatçının kendisini ifade etmektedir. Bu çalışmada sanatın, aynı zamanda bir iletken olarak kullanılıp, anksiyete olgusunun sanat ve psikoloji birlikteliği araştırılmış ve bu bağlamda değerlendirilmiştir. Teknolojinin yarattığı yabancılaşma ve anksiyete duygusu, içinde yaşadığımız dönemde pandemi süreciyle de insanların iç dünyasında belirsizlik ve endişe hissini artırmıştır. Bu duygular, aynı zamanda sanatçılar için birer ilham kaynağı olmuş ve eserlerinde ifade bulmuştur. Anksiyetenin çağdaş resim sanatındaki bu belirgin rolü, tez kapsamında ele alınan sanatçı örnekleri ve tez çalışmasının bir parçası olarak yapılan uygulama çalışmalarıyla da birlikte sanatın sadece estetik bir ifade aracı olmadığını, aynı zamanda toplumsal ve psikolojik gerçekliklere ilişkin derinlemesine bir anlayışın yansıması olduğunu göstermesi açısından önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Tez çalışmasında genel tarama modeli esas alınarak literatür taramaları yapılmıştır. Araştırmayı destekleyen bilgi ve veriler, tez veri merkezindeki çalışmalara ulaşılarak sağlanmıştır. Yazım bağlamında ise makalelere, kitaplara, akademik dergi ve sanal kaynaklardan yararlanılmıştır. Farklı disiplinlerdeki veriler incelenerek bilgi kapsamı genişletilmiş ve içerik desteklenmiştir. Bu yaklaşımın, tez konusuna hâkimiyeti artırarak analitik bir perspektif sunma açısından faydalı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of anxiety is an intense emotional state experienced when waiting for possible negative future events in fear and restlessness. The artist documents the emotional state of society and the individual to a certain extent by reflecting the traumatic experiences he experienced during the creation process into his works, creating the identity and spirit of the period with a universal theme. It is observed that the works of art reflect both the artist's own experiences and the spirit and social dynamics of the period in which he lived, and that challenging emotions such as anxiety turn into a form of artistic expression. Therefore, it is thought that by reflecting the personal experiences of artists in their creative processes and the effects of social events through the works they produce, the phenomenon of anxiety can be an important example of how it can be explained in the universal language of art. The main purpose of the master's thesis titled''The Phenomenon of Anxiety as a Form of Pictorial Expression in Contemporary Painting" is to relate the traumas experienced by the artist depending on the era and period he is in to the phenomenon of anxiety as a form of pictorial expression. In the changing and developing processes of the age, the artist, influenced by the events he has experienced, finds himself in a state of anxiety according to his place. As in other forms of artistic expression, anxiety in the art of painting is shaped within itself as a part of the psychological effects in the artist's works. The works, which are the concrete data of every emotion expressed, express the era, the period and the artist himself in a genre. Art is also used as a conductor, and the combination of art and psychology of the phenomenon of anxiety has been investigated and evaluated in this context. The feeling of alienation and anxiety created by technology has increased the feeling of uncertainty and anxiety in the inner world of people with the pandemic process in the period we are living in. These feelings have also been a source of inspiration for artists and have found expression in their works. This prominent role of anxiety in contemporary painting art, together with the examples of artists covered in the thesis and the practical studies carried out as part of the thesis study, has been concluded to be important in terms of showing that art is not only an aesthetic means of expression, but also a reflection of a deep understanding of social and psychological realities. Literature surveys were conducted based on the general screening model in the thesis study. The information and data supporting the research were provided by accessing the studies in the thesis data center. In the context of writing, articles, books, academic journals and virtual resources have been used. By examining the data in different disciplines, the scope of information was expanded and the content was supported. It is considered that this approach is useful in terms of presenting an analytical perspective by increasing the mastery of the thesis topic.