Kişilik faktörleri ile duygusal yeme arasındaki ilişkide ontolojik iyi oluşun aracılık etkisi
Mediating effect of ontological wellness on the relationship between personality factors and emotional eating
  1. Tez No: 835592
  2. Yazar: ÖYKÜ GÜLLER SARAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER HASANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme, Duygusal Yeme, Kişilik, Ontolojik İyi Oluş, Eating, Emotional Eating, Personality, Ontological Well-Being
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada kişilik faktörleri ile duygusal yeme davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesinin yanı sıra ontolojik iyi oluşun bu ilişkideki aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda bu çalışma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini basit rastgele örnekleme yöntemi ile ulaşılan 410 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada verileri demografik sorular, Beş Faktör Kişilik Envanteri, Üç Faktörlü Beslenme Anketi ve Ontolojik İyi Oluş Ölçeğini içeren çevrimiçi bir anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada öncelikle frekans analizi, güvenilirlik analizi, normal dağılım analizi ve korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra araştırma hipotezleri yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak test edilmiştir. Korelasyon analizi sonucunda duygusal yemenin dışadönüklük, yumuşak başlılık, sorumluluk ve deneyime açıklık ile negatif, nevrotiklik ile ise pozitif ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi sonuçları ise duygusal yeme davranışı üzerinde yumuşak başlılık ve sorumluluğun negatif yönde, nevrotikliğin ise pozitif yönde ve anlamlı etkileri olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan, çalışmada kişilik faktörlerinin duygusal yeme davranışı üzerindeki etkisinde ontolojik iyi oluşun aracılık rolünün olduğu hipotezi desteklenememiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between personality factors and emotional eating behavior, as well as investigate the mediating role of ontological well-being in this relationship. Accordingly, this study was conducted using a relational screening model. The sample of the study consisted of 410 participants who were reached through simple random sampling method. Data were collected using an online survey questionnaire that included demographic questions, the Big Five Inventory, the Three-Factor Eating Questionnaire, and the Ontological Well-Being Scale. Initially, frequency analysis, reliability analysis, normality analysis, and correlation analysis were conducted. Subsequently, the research hypotheses were tested using structural equation modeling. The correlation analysis revealed that emotional eating was negatively correlated with extraversion, agreeableness, conscientiousness, and openness to experience, while it was positively correlated with neuroticism. The results of structural equation modeling indicated that conscientiousness and agreeableness had significant negative effects on emotional eating behavior, whereas neuroticism had a significant positive effect. However, the hypothesis suggesting the mediating role of ontological well-being in the relationship between personality factors and emotional eating behavior was not supported in this study.