Sağlıkta sessiz istifa eğiliminin nedenleri ve çözüm yolları
Reasons and solutions for the silent resignation tendency in healthcare
  1. Tez No: 835593
  2. Yazar: EMİNE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRAR ILIMAN YALTAGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sessiz istifa, Sağlık çalışanı, Sağlık kurumları, Silent resignation, Healthcare worker, Health institutions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sağlık sektöründe verilen hizmetin kalitesini arttırmak için, hizmeti olumsuz etkileyen faktörlerin bulunup düzeltilmesi gerekmektedir. Sağlık sektöründe hizmet veren sağlık çalışanlarının yaşadıkları olumsuzluklar, doğrudan verilen hizmetin kalitesini etkilemektedir. Bu bağlamda; çalışmada dünyada farklı sektörlerdeki çalışanlar açısından birçok olumsuz özelliğe sahip sessiz istifa kavramının, sağlık çalışanları üzerinde ne kadar etkili olduğu ve çözüm yolları açısından neler yapılabileceği araştırılmıştır. Bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan 420 sağlık çalışanına anket uygulaması yapılarak elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırmada katılımcıların meslek grupları ile sessiz istifa kavramı arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Görüşlere önem verilmemesi durumunun, sağlık teknikerlerini etkileme oranı hekim, hemşire, sağlık lisansiyerlerine göre fazla olduğu görülmüştür. Katılımcıların meslekteki çalışma süreleri ve sessiz istifa kavramı arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yetersiz personel sayısı ve fazla iş yükünün 0-5 yıl arası çalışanlarda oluşturduğu sessiz istifa eğiliminin 6-10 yıl, 11-15 yıl, 16-20 yıl, 21 yıl ve üzeri çalışanlara göre daha fazla olduğu görülmüştür. Yapılan araştırma sonunda sessiz istifa eğilimini etkileyen faktörlerin; sağlıkta şiddet, düşük ücret, takdir edilmemek, görüşlere önem verilmemesi, yetersiz personel sayısı ve fazla iş yükü, kariyer ve kişisel gelişim imkanlarının kısıtlı olması, yöneticilere karşı hissedilen güvensizlik duygusu, adaletli olunmadığı düşüncesi olduğu görülmüştür. Çözüm yolları olarak ise öncelikli olarak; ücretlerin artırılması, iş yerinde çalışanın kendini değerli hissedebileceği bir ortamın sağlanması, personel sayısının artırılması ve iş yükünün azaltılması ile takdir edilmek gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to increase the quality of the service provided in the health sector, factors that negatively affect the service must be found and corrected. The negativities experienced by healthcare professionals serving in the healthcare sector directly affect the quality of the service provided. In this context; In this study, it was investigated how effective the concept of silent resignation, which has many negative features for employees in different sectors around the world, is on healthcare professionals and what can be done in terms of solutions. The data obtained by administering a survey to 420 healthcare professionals working in a training and research hospital were evaluated. In the study, a significant difference was detected between the professional groups of the participants and the concept of silent resignation. It has been observed that the rate of not paying attention to opinions affects health technicians more than physicians, nurses and health licensees. A significant difference was detected between the participants' working hours in the profession and the concept of silent resignation. It has been observed that the silent resignation tendency caused by insufficient number of personnel and excessive workload in employees with 0-5 years of experience is higher than in employees with 6-10 years, 11-15 years, 16-20 years, 21 years and above. As a result of the research, the factors affecting the silent resignation tendency are; It has been observed that there are violence in healthcare, low wages, not being appreciated, not paying attention to opinions, insufficient number of personnel and excessive workload, limited career and personal development opportunities, a feeling of distrust towards managers, and the idea of not being fair. As for the solutions, primarily; Appreciation comes from increasing wages, providing an environment where employees feel valued at work, increasing the number of staff and reducing the workload.