Bitlis ili ve ilçelerinde yetiştirilen bal arısı (Apis mellifera) kolonilerinde görülen arı zararlılarının araştırılması
Inverstigation of bee pests observed in honeybee (Apis mellifera) colonies raised in Bitlis province and districts
- Tez No: 835598
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA İLÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bal arısı, arı zararlıları, arı yetiştiriciliği, mücadele yöntemleri, Bitlis, Honeybee, Bee pests, Bee breeding, Control methods, Bitlis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arı ve Arı Ürünleri Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma bal arısı kolonilerinde zarara neden olan çeşitli canlıların tespit edilmesi ve bu zararlılara karşı alınacak önlemler ve arı yetiştiricilerinin arı zararlılarına karşı bilinç düzeyinin belirlenmesi ile bu yöntemlerin etkin kullanımının sağlanmasını amaçlanmaktadır. Arı kolonilerinde zararlılar olarak tespit ettiğimiz Varroa akarı, arı kuşları, trake akarı, sarıca arıları, arı bitleri, küçük kovan böceği, mum güveleri, büyük kovan böceği ve diğer zararlılardır. Bal arılarına ve üretilen ürünlere zarar veren bu zararlılara karşı Bitlis ili, ilçelerinde bulunan arı kolonilerinde başta koruyucu olmak üzere etkin bir mücadele ile mücadele etmek son derece önem arz etmektedir. Bu yöntemlerden bazıları; Portakal kabuğu yöntemi, Pudra şekeri yöntemi, tütün yakma yöntemi, trake akarı tespit etme yöntemi, göz-gözlem yöntemi, kola kullanma yöntemi, düdük yöntemleri uygulanmıştır. Arı zararlılarıyla etkili bir mücadelede engeller olabilmektedir. Bu engellerin kaynağının tespit edilip etkili mücadele yapılması hakkında ilk olarak arı yetiştiricilerinin bilgilendirilmesi ve mücadele yönteminin yaygınlığının sağlanması çok önemlidir. Ayrıca ekonomik getirisi olan arı yetiştiriciliğinin arı zararlılarından dolayı minimum etkilenmesini veya olabildikçe etkilenmemesini sağlamak için gerekli koruma-kontrol-tedavi vb. tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Sonuç olarak başta ülkemiz arı yetiştiriciliğinin ve özelde Bitlis ilinde arı yetiştiriciliğinin gelişmesine katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
This study, it is aimed to determine the control methods to be taken against various organisms that cause harm in honey bee colonies and to ensure the effective use of these methods. Varroa mites, which we detected as pests in bee colonies, are trachea mites, bee lice, wax moths, small hive beetle, large hive beetle, yellow bees, bee birds and other pests. It is extremely important to fight against these pests that harm honey bees and the products produced in the bee colonies in Bitlis province and its districts with an effective struggle, especially protection. Some of these methods are; Orange peel method, powdered sugar method, tobacco burning method, tracheal mite detection method, eye-observation method, cola use method, and whistle methods were applied. There can be obstacles in an effective fight against bee pests. It is very important to first inform beekeepers about the source of these obstacles to make an effective struggle and ensure the prevalence of the struggle method. In addition, necessary protection-control-treatment, etc., to ensure that beekeeping, which has an economic return, is minimally affected by bee pests or is not affected as much as possible. to ensure that measures are taken. As a result, it is to contribute to the development of beekeeping in our country and especially in the province of Bitlis.