Soğuk Savaş döneminde Demokratik Alman Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye propaganda yayını yapan Bizim Radyo (1958-1989)
Our Radio that Broadcasted Propaganda to Turkey from German Democratic Republic in the Cold War period (1958-1989)
  1. Tez No: 835606
  2. Yazar: OĞUZ ERDUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHAP KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Tarih, İletişim Bilimleri, Radio and Television, History, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bizim Radyo, Propaganda, Soğuk Savaş, Türkiye Komünist Partisi, Gizli Radyolar, İsmail Bilen, Nazım Hikmet, Our Radio, Propaganda, Cold War, Turkish Communist Party, Clandestine Radios, Ismail Bilen, Nazim Hikmet
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bizim Radyo 1958 yılında Demokratik Alman Cumhuriyeti'nin Leipzig şehrinde Türkiye içinde illegal ilan edilmiş Türkiye Komünist Partisi'nin dış bürosu tarafından kuruldu. Gizli bir propaganda radyosu olan Bizim Radyo'nun temel amaçları arasında Türkiye'ye yönelik komünizm propagandası yapmak, anti-emperyalist yayınlara imza atmak ve sosyalist ülkelerdeki politik gelişmeleri Türkiye'deki dinleyicilerine aktarmak yer almaktadır. 1989 yılına kadar yayın hayatını sürdüren Bizim Radyo İsmail Bilen, Nazım Hikmet ve gazeteci Sertel ailesinin üyeleri Zekeriya Sertel, Sabiha Sertel ve Yıldız Sertel tarafından kurulmuştur. Daha sonra Zeki Baştımar, Aram Pehlivanyan, Hayk Açıkgöz ve eşi Anjel Açıkgöz, Bilal Şen ve Gün Benderli gibi isimlerin katılımı sonucunda genişleyen kadrosuyla yayın hayatına devam eden Bizim Radyo birçok konu hakkında propaganda yayınları yaptı. Bu konular arasında Türk-Sovyet dostluğu, Amerikan emperyalizmi karşıtlığı, Türkiye'deki işçi-köylü hareketleri, Batı Almanya'daki Türk işçiler, Türkiye'deki askeri darbeler ve ordu, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Merkezi Antlaşma Teşkilatı (CENTO), Amerika Birleşik Devletleri'ne hizmet ettiklerini düşündükleri Demokrat Parti, Adalet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve kendilerine ideolojik olarak daha yakın buldukları Türkiye İşçi Partisi gibi siyasi partiler, Türk dış politikasını ilgilendiren Kıbrıs ve Ortadoğu gibi meseleler ve Kürt hareketi yer almaktadır. Bizim Radyo, Soğuk Savaş'ın bitişini simgeleyen 1989 yılındaki Berlin Duvarı'nın yıkılmasının birkaç gün öncesinde yayın hayatını noktalamıştır. 31 yıllık yayın hayatına bakıldığında Bizim Radyo'nun propaganda yayınları Türkiye iç siyasetinde, Türk-Sovyet ilişkilerinde ve daha birçok konuda etki bırakmıştır. Ayrıca Türk-Sovyet ilişkilerinin gelişmeye başladığı 1960'ların ikinci yarısında Bizim Radyo'nun propaganda yayınları Türkiye tarafından sık sık Sovyetlere şikayet edilmişse de bu yayınlar iki ülke arasında büyük bir sorun yaratmamıştır.
Özet (Çeviri)
Our Radio was founded in 1958 in the city of Leipzig in the German Democratic Republic by the foreign office of the Communist Party of Turkey, which was declared illegal within Turkey. A clandestine propaganda radio, Our Radio's main purposes include making communist propaganda towards Turkey, making anti-imperialist broadcasts and conveying political developments in socialist countries to its listeners in Turkey. Our Radio, which continued its broadcasting life until 1989, was founded by İsmail Bilen, Nazim Hikmet and members of the journalist Sertel family, Zekeriya Sertel, Sabiha Sertel and Yildiz Sertel. Subsequently, Our Radio, which continued its broadcasting life with its expanded staff as a result of the participation of names such as Zeki Baştimar, Aram Pehlivanyan, Hayk Açikgoz and his wife Anjel Açikgoz, Bilal Sen and Gun Benderli, made propaganda broadcasts on many subjects. These issues include Turkish-Soviet friendship, anti-American imperialism, worker-peasant movements in Turkey, Turkish workers in West Germany, military coups in Turkey and the army, North Atlantic Treaty Organization (NATO), Central Treaty Organization (CENTO), Political parties such as the Democratic Party, the Justice Party, the Republican People's Party, which they think serve the United States of America, and the Workers' Party of Turkey, which they find ideologically closer to them, issues such as Cyprus and the Middle East that concern Turkish foreign policy, and the Kurdish movement. Our Radio ended its broadcasting life a few days before the fall of the Berlin Wall in 1989, which symbolized the end of the Cold War. Considering its 31-year broadcasting life, Our Radio's propaganda broadcasts had an impact on Turkey's domestic politics, Turkish-Soviet relations and many other issues. In addition, in the second half of the 1960s, when Turkish-Soviet relations began to develop, Our Radio's propaganda broadcasts were frequently complained to by Turkey to the Soviets, but these broadcasts did not cause a major problem between the two countries.