Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin eğitsel medya seçimi ve sections modelinin uygulanabilirliği (Kahramankazan örneği)
Religious culture and ethics teachers' educational media selection and applicability of sections model
  1. Tez No: 835605
  2. Yazar: HACER HİCRET MEDET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED ALİ YAZIBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmeni, Din Öğretimi, Eğitsel Medya, Sections Modeli, Religious Culture and Ethics Teacher, Religious Education, Educational Media, Sections Model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmenleri derslerinde verimliliği artırmak, kalıcı öğrenmeyi sağlamak, öğrencilerin dikkatlerini çekmek, öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek, zaman tasarrufu sağlamak gibi sebeplerle eğitsel medya kullanmaktadırlar. Eğitsel medya doğru zamanda, doğru kişilere, doğru ortamda uygulandığı ölçüde başarı sağlayabilir. Bu sebeple eğitsel medya seçiminin doğru yapılması büyük önem taşımaktadır. Eğitsel medya seçimi ve kullanımı için bir takım soru ve kriterler ile rehber bir model olan Sections modeli Tony Bates tarafından tasarlanmıştır. Bu çalışmanın amacı“Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Eğitsel Medya Seçimi ve Sections Modelinin Uygulanabilirliğini”ni belirlemektir. Çalışma Sections modelinin Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmenleri tarafından bilinirliğini tespit etmek; derslerde kullanıp kullanmadıklarını tespit etmek, kullanıyorsa nerede ne şekilde kullandığını belirlemek; bu modelin Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmenleri tarafından kullanılmasının din öğretimine katkısı olup olmadığını öğrenmek amacıyla yapılmıştır. Tezin giriş bölümünde araştırmanın problemi, alt problemleri, amacı, önemi, sınırları ve varsayımlarına yer verilmiştir. Birinci bölüm kavramsal çerçevenin yer aldığı tez ile ilgili kavramların, olguların ve Sections modelinin açıklandığı bölümdür. İkinci bölümde çalışmanın metodolojisine yer verilmiştir. Üçüncü bölüm yarı yapılandırılmış görüşmeler ve literatür taramaları sonucunda ulaşılan verilerin yer aldığı bulgu ve tartışma bölümüdür. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmada, durum çalışması desenini, literatür taraması ve görüşme ise veri toplama stratejilerini oluşturmaktadır. Amaçlı örneklem yoluyla belirlenmiş olan örneklem grubu, 2022-2023 yılında Ankara ili Kahramankazan ilçesinde görev yapmakta olan 6 Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmeninden oluşmaktadır. Uzman görüşleri dikkate alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış mülakat soruları kullanılarak görüşmeler örneklem grubu ile yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Betimsel ve içerik analizi yapılan veri analizi sonucunda Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin Sections modelini daha önce duymadıklarını dolayısıyla derslerinde Sections modelini kullanmadıkları görülmüştür. Ancak DKAB öğretmenlerinin eğitsel medya seçerken dikkat etikleri öğrencinin hazırbulunuşluğu, dikkat çekici olması, konuya uygunluk ve kullanım kolaylığı kriterleri Sections modelinin öğrenci, öğretim süreci ve kullanım kolaylığı ilkeleriyle örtüştüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Teachers of religious culture and ethics include educational media into their classes in order to enhance efficiency, provide lasting learning, grab students' attention, make learning enjoyable, and save time. If used properly—at the right time, with the right audience, and in the right setting—educational media can be successful. The proper selection of educational material is crucial for this reason. Tony Bates created the Sections model, a guiding framework with a number of questions and standards for the choice and application of educational media. The purpose of this study is to identify“Religious Culture and Ethics Teachers' Educational Media Selection and Applicability of Sections Model”. Therefore, one of the aims of the study is to find out if Religious Culture and Ethics teachers are aware of the Sections model, if they used it in their lessons, and if so, where and how. It is also aimed to find out if this model's use by Religious Culture and Ethics teachers enhanced the teaching of religion. The thesis's problem, sub-problems, objective, significance, constraints, and assumptions are all stated in the introduction section. The conceptual framework and relevant concepts, facts, and Sections model connected to the thesis are explained in the first chapter. The study's methodology is covered in chapter two. The data gathered from semi-structured interviews and literature research are presented in the findings and discussion part of the third chapter. The case study constitutes the design, while literature review and interview comprises data-gathering methods in this study, which uses qualitative research methods. Six Religious Culture and Ethics teachers employed in the Kahramankazan district of the province of Ankara in 2022–2023 constitute the sample group, which was selected by purposive sampling. Face-to-face interviews with the sample group were done using a semi-structured interview form that was developed after consulting with experts. The Sections model has not been used in the lectures by Religious Culture and Ethics teachers since they had not heard of it previously, as revealed by descriptive analysis and content analysis. However, it has been found that the Sections model's guiding principles of student, teaching process, and ease of use overlap with the Religious Culture and Ethics teachers' considerations of the student situation, remarkableness, suitability to the subject, and ease of use when selecting educational media.