Bursa-Karacabey Kocasu deltası güncel kıyı tortularının mineralojisi ve petrografik incelenmesi
Mineralogical and petrographical investigations of beach deposits of Kocasu delta, Karacabey-Bursa
  1. Tez No: 83563
  2. Yazar: SABİHA DİLEK TURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. SÖNMEZ SAYILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Delta, heavy mineral, placer deposits, magnetic seperator
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BURSA-KARACABEY KOCASü DELTASI GÜNCEL KIYI TORTULLARININ MİNERALOJİSİ VE PETROGRAFİK İNCELENMESİ Sabiha Dilek TURAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç Dr. İ. Sönmez SAYILI Jüri: Prof. Dr. Yavuz ERKAN Prof. Dr. Baki VAROL Bu tez kapsamında Güney Marmara Bölgesi' nde Karacabey İlçesi' nin kuzeyinde yeralan Kocasu Deltası' nm güncel kıyı ve deltadan alman örneklerin granülometrik, mineralojik ve petrografik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sedimantolojik incelelerden biri olan taneboyu incelemeleri ile Kocasu Deltası sahil (güncel kıyı) tortullarının ve eski kumulların rüzgar, akarsu ve plaj kumu özellikleri gösterdiği saptanmıştır. Mineralojik çalışmalarda; ağır sıvı ve manyetik seperatör yardımıyla ağır mineral fazlan elde edilmiştir. İncelemelerde sahil (güncel kıyı) örneklerinde 35, delta örneklerinde 18 ayrı mineral türü belirlenmiştir. XRD çalışmaları ile bazı örneklerin mineralleri kontrol edilmiştir. Sistematik olarak seçilen 14 örnek üzerinde yapılan hassas kimyasal analizlerle ham ve ağır mineral fraksiyonu örneklerinin Cr, Ni, Co, V, Cu, Zn, W, As, Ti, Al, Fe, Mg, Mn, Ca, Zr ve P elementleri beslenme havzasındaki kaynak kayalara göre yorumlanması yapılarak, olası kaynak bölgeleri belirlenmiştir. Kimyasal analiz sonuçları ile mineralojik çalışmalarla elde edilen mineraller arasında genellikle uyumlu bir paralellik görülmektedir. 1999, 111 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Delta, ağır mineral, plaser yataklan,manyetik seperatör
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis MİNERALOGİCAL AND PETROGRAPHİCAL INVESTIGATIONS OF BEACH DEPOSITS OF KOCASU DELTA, KARACABEY-BURSA Sabiha Dilek TURAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Asst Prof. Dr. İ Sönmez SAYILI Jury: Prof. Dr. Yavuz ERKAN Prof. Dr. Baki VAROL The thesis aims the investigations of granulometric, mineralogical and petrographical features of the samples collected from recent sand and delta of Kocasu Delta, which is located north of Karacabey at South of Marmara. According to granulometric studies carried on both type of sand beaches reveal that they are characterized by wind, river and beach sand features. Mineralogical investigations are realized with the aim of heavy liquid and magnetic seperator methods 35 different kinds of minerals from recent samples and 18 different kinds of minerals from delta samples are determined during mineralogical studies. Some minerals from some samples are controlled by using XRD technique. Precise and accurate chemical analyses performed on systematically elected 14 samples comprised from both roh (non processed) and heavy mineral fractions. The provenance of samples are interpreted from the high contents of Cr, Ni, Co, V, Cu, Zn, W, As, Ti, Al, Fe, Mg, Mn, Ca, Zr ve P elements. The correlations between the results of mineralogical studies and chemical analyses indicate a good concordance. 1999, 111 pages