Sol jelyöntemi ile optik uygulamalar için se-ni ortak katkılı kadmiyum oksit filmlerin üretilmesi
Production of se-ni joint additive cadmium oxide films for optical applications with the sol gel method
- Tez No: 835648
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ŞERBETÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kadmiyum oksit, nano yapılı ince filmler, optik bant aralığı, optik iletkenlik, floresan özellik, Cadmium oxide, nanostructured thin films, optical tape range, optical conductivity, fluorescent property
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kadminyum oksit (CdO) opto-elektronik uygulamalarındaki özelliklerinden dolayı metal oksit nano yapılı malzemelerin içinde yaygın olarak kullanılmakta olan yarı iletken bir malzemedir. Bu çalışmamızda sol-jel spin metoduyla katkılı kadmiyum oksit nano yapılı yarı iletken üretimi ile ilgili bir araştırmayı kapsamaktadır. Kadmiyum oksit ince nano yapılı filmi sol-jel spin kaplama yöntemiyle 470 0C sentezlenmiştir. Elde edilen kadmiyum oksit ince filmlerin bant aralığı (Eg) 2,05-2,47 eV arasında hesaplanmıştır. Yapı analizi XRD cihazı,boyut büyüklüğü ve yüzey pürüzlülüğü AFM ile belirlenmiştir. Optik parametrelere absorpsiyon ve kırılma spektrumları kullanılarak hesaplanmıştır. Katkılanmanın etkisi ile yapı ve optik ölçümlerdeki değişikler hesaplanmıştır. Tüm filmlerde floresans özellik ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cadmium oxide (CdO) is a semiconductor material that is widely used in metal oxide nanostructured materials due to its properties in opto-electronic applications. This study covers a research on the production of doped cadmium oxide nanostructured semiconductors using the sol-gel spin method. Cadmium oxide thin nanostructured film was synthesized by sol-gel spin coating method at 470 0C. The band gap (Eg) of the obtained cadmium oxide thin films was calculated between 2.05-2.47 eV. Structure analysis XRD device, size magnitude and surface roughness were determined by AFM. Optical parameters were calculated using absorption and refraction spectra. Changes in structure and optical measurements due to the effect of doping were calculated. Fluorescence properties were measured in all films.