Prostat kanserli hastalarda anksiyete, depresyon sıklığı ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety, depression prevalence and related factors in patients with prostate cancer
  1. Tez No: 835733
  2. Yazar: MEHMET ÖZBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TALHA MÜEZZİNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: prostat kanseri, HAD skoru, Distress Termometresi, anksiyete, depresyon, prostate cancer, HAD score, Distress Thermometer, anxiety, depression
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Prostat kanserli hastalarda yaşa bağlı stres faktörleri, tanı süreci, tedaviler, tedaviye bağlı ortaya çıkan komplikasyonlar ve küratif tedavi almış olsalar dahi hastalık nüksü gibi durumlar hastaları psikolojik olarak etkilemektedir. Çalışmanın amacı prostat kanserli hastalarda anksiyete ve depresyon sıklığı ve ilişkili olabilecek faktörleri (yaş, PSA düzeyi, aldığı tedavi, patolojik gleason skoru) değerlendirmektir. Çalışmaya Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı kliniğinde, Mayıs 2021 ve Haziran 2023 tarihleri arasında başvuran, prostat kanseri tanısı almış gönüllü olan ve bilgilendirilmiş gönüllü olur formu alınan Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD) ve Distress Termometresi (DT) doldurmuş olan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmamızda kullanacağımız hastanın yaşı, patoloji sonucu, PSA düzeyi, aldığı tedavi gibi bilgilerin tamamına hasta dosyasından ulaşılmıştır. Çalışma 101 hasta ile tamamlanmış olup anksiyete oranı %20,8, depresyon oranı %43,6, distress oranı %47,5 saptanmıştır. Kullandığımız ölçek puanları arasında pozitif yönde korelasyon saptanmıştır. Anksiyete, depresyon oranları normal popülasyonda gözlenen değerlerin üstünde saptanmıştır. İlişkili olabileceğini düşündüğümüz yaş, aldığı tedavi, PSA düzeyi ve gleason skoru ile anksiyete, depresyon arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak prostat kanserli hastalarda anksiyete ve depresyon oldukça sık görülmektedir. Kişileri bütüncül bir tıbbi bakış açışıyla değerlendirmenin gerekliliği düşünüldüğünde bu hastaları sadece prostat kanseri yönünden değerlendirmek eksikliğe neden olacaktır. Hastaları HAD ölçeği ya da Distress Termometresi gibi anketlerle multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirmek ve buna uygun şekilde yönetmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In patients with prostate cancer, age-related stress factors, diagnostic process, treatments, treatment-related complications and disease recurrence even if they have received curative treatment affect patients psychologically. The aim of this study was to evaluate the frequency of anxiety and depression in patients with prostate cancer and the factors that may be related (age, PSA level, treatment received, pathological gleason score). Patients who were admitted to Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine, Department of Urology between May 2021 and June 2023, who were diagnosed with prostate cancer and who completed the Hospital Anxiety and Depression Scale (HAD) and Distress Thermometer (DT) after obtaining an informed consent form were included in the study. All information such as the patient's age, pathology result, PSA level, and treatment received were obtained from the patient file. In our study of 101 patients, anxiety rate was 20,8%, depression rate was 43,6% and distress rate was 47,5%. There was a positive correlation between the scale scores we used. Anxiety and depression rates were found to be above the normal population. No statistically significant correlation was found between age, treatment, PSA level, gleason score and anxiety and depression. In conclusion, anxiety and depression are quite common in patients with prostate cancer. Considering the necessity of evaluating these people with a comprehensive medical perspective, evaluating these patients only in terms of prostate cancer will lead to a deficiency. Patients should be evaluated with a multidisciplinary approach using questionnaires such as HAD scale or Distress Thermometer and managed accordingly.