The determinants of economic growth in Iraq empirical study (2005-2021)
Irak'ta ekonomik büyümenin belirleyicileri ampirik çalışması (2005-2021)
  1. Tez No: 835734
  2. Yazar: HILBEEN ANWER TAHER TAHIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK ÖZYALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Büyüme, Irak, Para Arzı, Döviz Kuru, Doğrudan Yabancı Yatırım, Enflasyon, Kamu Harcamaları, Ticari Açıklık, Economic Growth, Iraq, Money Supply, Exchange Rate, FDI, Inflation, Government Expenditure, Trade Openness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Irak'ın İktisadi büyüme, 2005-2021 dönemi boyunca çeşitli faktörlerden etkilenmiştir. Kilit faktörlerden biri, para arzı veya ekonomide mevcut olan para miktarı olmuştur. Para arzındaki artışlar, artan harcama ve yatırım yoluyla ekonomik büyümeye neden olabilir. Diğer bir faktör de döviz kuru veya Irak dinarının diğer para birimlerine göre değeridir. Olumlu bir döviz kuru, Irak ihracatını daha rekabetçi hale getirebilir ve yabancı yatırımı çekerek ekonomik büyümeye yol açabilir. Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY), Irak'taki iktisat büyümenin bir diğer önemli faktörüdür. DYY, yabancı şirketler tarafından Irak ekonomisine yapılan yatırım anlamına gelir ve ekonomik büyümeyi artırabilecek sermaye, teknoloji ve uzmanlık getirebilir. Enflasyon veya fiyatlardaki genel artış da iktisat büyümeyi etkileyebilir. Enflasyon çok yüksekse, yatırımı caydırabilir ve ekonomik durgunluğa yol açabilir. Hükümet harcamaları, Irak'ta iktisat büyümeyi etkileyebilecek başka bir faktördür. Altyapıya ve diğer kamu mallarına yatırım, istihdam yaratabilir ve iktisat faaliyeti canlandırabilir. Son olarak, ticarete açıklık veya Irak ekonomisinin ticaret yoluyla küresel ekonomiyle ne ölçüde bütünleştiği de iktisat büyümeyi etkileyebilir. Açık bir ekonomi, daha geniş bir mal ve hizmet yelpazesine erişimden fayda sağlayabilir, bu da artan verimlilik ve büyümeye yol açar. Çalışma, verileri genellikle çok açık ve yorumlamaya yardımcı olan tablo ve şekillerle sunma eğiliminde olmuştur. Verilerden yola çıkılarak oluşturulan şekil ve tablolara dayalı olarak yapılan çalışmada, hem para arzı hem de devlet harcamaları ile ekonomik büyüme arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Buna karşılık, rakamlar ticari açıklık ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin ters olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, değişkenler (döviz kuru, DYY ve enflasyon) ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki belirsizdir. Bu çalışmanın bulguları, Irak'ta iktisat büyümeye katkıda bulunan faktörlere ilişkin içgörü sağladıkları için politika yapıcılar ve uygulayıcılar için önemlidir.
Özet (Çeviri)
The economic growth of Iraq from 2005 to 2021 has been influenced by various factors, with one key factor being the money supply, which refers to the amount of money circulating in the economy. Increases in the money supply can stimulate economic growth by encouraging higher levels of spending and investment Another factor is the exchange rate or the value of the Iraqi dinar relative to other currencies. A favourable exchange rate can make Iraqi exports more competitive and attract foreign investment, leading to economic growth. Foreign Direct Investment (FDI) is another significant factor of economic growth in Iraq. FDI refers to investment made by foreign companies in the Iraqi economy and can bring in capital, technology, and expertise that can boost economic growth. Inflation, or the general price increase, can also impact economic growth. If inflation is too high, it can discourage investment and lead to economic stagnation. Government expenditure is another factor that can influence economic growth in Iraq. Investment in infrastructure and other public goods can create jobs and stimulate economic activity. Finally, trade openness, or the extent to which the Iraqi economy is integrated with the global economy through trade, can also impact economic growth. An open economy can benefit from access to a broader range of goods and services, increasing productivity and growth. The study primarily presents data through tables and figures, which are clear and aid in interpretation.Based on the figures and tables that have been designed from the data, the study found that there is a positive relationship between both money supply and government expenditure and economic growth. In contrast, the figures show that the relationship between trade openness and economic growth is inverse. However, the relationship between variables (exchange rate, FDI, and inflation) and economic growth is unclear. The findings of this study are essential for policymakers and practitioners as they provide insights into the factors that contribute to economic growth in Iraq, enhancing the efficiency of the financial sector and increasing investment in human capital.