Identity and binary oppositions in Ralph Ellison and Tony Morrison: A comparative study
Ralph Ellison ve Tony Morrison'da kimlik ve ikili karşıtlıklar: Karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 835779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN GÖRMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, İkili karşıtlıklar, Yapısöküm, Ralph Ellison, Tony Morrison, Identity, Binary oppositions, Deconstruction, Ralph Ellison, Tony morrison
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kimlik ve ikili karşıtlıklar konusundaki güncel ve akademik çalışmalar, bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerekliliğini ortaya koymuştur. Çalışmamızın amacı, Ralph Ellison'ın Invisible Man ve Tony Morrison'ın Beloved adlı edebi eserlerinde kimlik ve ikili karşıtlıkların ele alınışının karşılaştırmalı bir analizini yapmaktır. Bu bağlamda çalışma, söz konusu edebi eserlerde tasvir edilen kahramanların ve kötü karakterlerin kimlik, sosyal konum ve işlev algılarında eksiklik olduğunu ortaya koymaya çalışmaktadır. Ayrıca analitik bir araç olarak Derrida'nın yapısöküm metodunu kullanmaktadır. Bu bağlamda yapısöküm yerleşik varsayımları ve paradigmaları sorgulamaya çalışan felsefi bir metodoloji olarak kabul edilmektedir. Birbirinden farklı iki kavram yan yana getirilerek hedef kitleyi etkileme amaçlanmaktadır. Yapısökümün özellikle anlatı ve metinle ilgili karmaşık yapısı, İngilizce konuşulan dünyada edebiyat teorisi ve eleştirisi üzerinde derin etkilere sahip olmuş ve sosyal bilimler alanında kapsamlı sonuçlara yol açmıştır. Bu çerçevede yapısöküm uygulaması, yazılı metinlerin metodik bir şekilde incelenmesini ve analiz edilmesini, özellikle de içlerinde doğal olarak mevcut olan ikili karşıtlıklara odaklanılmasını gerektirmektedir . Bulgular ana karakterlerin toplumsal sınırlamaların bir sonucu olarak kişisel kimliklerini inşa etmekte zorluklarla karşılaştıklarını ortaya koymaktadır. Her iki yazar edebi eserleri boyunca farklı kombinasyonları farklı şekillerde kullanmışlardır. Bireylerin, cinsiyet, sosyal statü, ırk, özgürlük, görünürlük, görünmezlik ve canlılık gibi çeşitli niteliklerle ilişkili olarak farklılaşma gösterme potansiyeline sahip oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Current scholarly studies on the topic of identity and binary oppositions have underscored the imperative for additional inquiry in this domain. The objective of this study is to conduct a comparative analysis of the treatment of identity and binary oppositions in the literary works of Ralph Ellison's Invisible Man and Tony Morrison's Beloved. The present study posits that the primary protagonists and antagonistic elements portrayed in the preceding literary works exhibit a lack in their perception of personal identity, social positioning, and capacity for agency. The present study utilizes Derrida's deconstructionist methodology as an analytical tool. The theory of deconstruction is commonly recognized as a philosophical methodology that endeavors to question established assumptions and paradigms. The act of juxtaposing two disparate concepts in close proximity may engender the creation of a unique perspective that is more apt to sway the target audience. The intricate nature of deconstruction, particularly in relation to narrative and text, has had profound implications for literary theory and criticism in the English-speaking world, leading to extensive consequences across the field of social sciences. Within certain contexts, the practice of deconstruction entails a methodical examination and analysis of written texts, with a particular focus on the binary oppositions that are inherently present within them. The study's findings suggest that the main characters encountered difficulties in constructing their personal identities as a result of societal limitations. Moreover, the two authors employed different combinations in diverse manners throughout their respective literary works. Individuals have the potential to display differentiation in relation to various attributes, such as gender, social status, race, freedom, visibility, invisibility, and vitality.