Âfâk Mecmuası (Çevri yazı ve inceleme)
Afak Magazine (Translation and examining)
- Tez No: 835830
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET FATİH KANTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âfâk mecmuası, Osmanlı İmparatorluğu, Türk Basını, Muallim Naci, Tarih, Modern, Âfâk magazine, Turkish Press, Ottoman Empire, Muallim Naci, History, Modern
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Âfâk mecmuası, Osmanlı İmparatorluğu'nda Türk basın tarihinde önemli bir dönüm noktası olup modern gazeteciliğin gelişmesine katkı sağlamış bir dergidir. Muallim Naci, bir aydın olarak toplumu eğitme ve yol gösterme amacını benimsemiş ve bu doğrultuda Âfâk mecmuasını çıkarmıştır. İlk sayısı 1882 yılında yayınlanmış ve Türk basın dünyasının ilk örneklerinden biri olarak öne çıkmıştır. Dergi edebiyat, sanat, kültür, tarih ve toplumsal konulara odaklanmış ve uzun yayın hayatı boyunca önemli tartışmalara ev sahipliği yapmış birçok entelektüel ismin fikirlerine ve eserlerine yer vermiştir. Âfâk mecmuası, Türk basın tarihindeki öncü rolü ve katkılarıyla unutulmaz bir miras olarak hafızalarda yerini korumaktadır. Bu nedenle Âfâk mecmuası, Türk aydınları ve okuyucuları tarafından büyük bir ilgi ve takdirle karşılanmış, Türk gazeteciliğinin gelişimine büyük katkılar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The“Âfâk”magazine stands as a significant milestone in the history of Turkish press within the Ottoman Empire, contributing to the development of modern journalism. Muallim Naci, as an intellectual, embraced the goal of educating and guiding society, leading him to establish the“Âfâk”magazine. Its first issue was published in 1882, marking one of the earliest examples of Turkish press. The magazine focused on literature, arts, culture, history, and social issues, becoming a platform for important discussions and debates. Throughout its extended publication history, it featured the ideas and works of numerous intellectuals. The“Âfâk”magazine played a pioneering role in Turkish press history and left an indelible legacy, preserving its place in collective memory. Hence, it gained considerable attention and appreciation from Turkish intellectuals and readers alike, making significant contributions to the advancement of Turkish journalism.