Turizmin kentleşme ve çevre sorunlarına etkisi: Manavgat örneği
The effect of tourism on urbanization and environmental problems: The case of Manavgat
  1. Tez No: 835932
  2. Yazar: FATMA İLKNAZ ATMACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Çevre, Turizm, Sürdürülebilir Turizm, Manavgat, City, Urbanization, Environment, Tourism, Sustainable Tourism, Manavgat
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Ülkemizde 1960'lı yıllarda gelişen turizm faaliyetleri 1980'li yıllardan itibaren hız kazanmaya başlamıştır. Günümüz ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan turizm, beraberinde kentlerin ve çevrenin bozulmasına yol açmıştır. Turizm sektörü hayatta kalmak için kent mekânına ve çevreye ihtiyaç duymaktadır. Çalışmanın içeriğini kitlesel turizmin en çok yapıldığı kentlerden biri olan Manavgat'ta turizm faaliyetleri sonrasında gerçekleşen plansız ve hızlı kentleşmenin sonucunda ortaya çıkan çevre sorunları oluşturmaktadır. Geçmişte ülkemizde turizm faaliyetlerinin sadece ekonomik getirisi incelenmiş, bu anlamda sadece yarattığı mali faydaya odaklanılmıştır. Fakat günümüzdeki olumsuz gelişmeler, turizmin yalnızca ekonomik yararları açısından değil, özellikle toplumsal ve fiziki çevre üzerindeki etkileri yönünden de incelenmesi gerektiğini göstermektedir. Turizm her şeyden önce tarihi ve kültürel bir faaliyettir. Bir kenti ziyaretçilerine tanıtan en büyük fırsatlardan birisidir. Ülkemizin turizm faaliyetlerine olan ilgisinin her geçen yıl artması, turizm sektörünün kenti ve doğayı daha çok sömürmesi anlamına gelmektedir. Yalnızca güneşin ve denizin var olması ile kendiliğinden bir turizm faaliyeti gelişemeyeceği gibi duyarsızca yapılan turizm faaliyetleri kentin doğal unsurlarına da zarar vermektedir. Turizmin çevreye verdiği zararın bilincine daha erken ulaşmış ülkeler, turizm politikalarında“sürdürülebilir turizm”faaliyetlerine yönelmektedir. Sürdürülebilir turizmde, elde edilen faydanın toplumsal ve ekolojik yapıyla uyumlu olması esastır. Bu çalışmanın amacı, turizmin Manavgat ilçesi bağlamında kent mekânı ve çevre üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Çalışma, kent- doğa–turizm kavramsal çerçevesi temelinde incelenecek, çalışmada turizm sektörünün gelişirken doğaya verdiği tahribat ele alınacaktır. Tez, okuyucuya ekolojik bilinç ve farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Tourism activities that developed in the 1960s in our country have started to gain momentum since the 1980s. Tourism which has an important place in today's country's economy has led to the deterioration of cities and the environment. The tourism sector needs urban space and the environment to provide continuance. Manavgat is one of the cities where mass tourism rains the most. The content of this study consists of the environmental problems arising from the unplanned and rapid realization that took place after the tourism activities in Manavgat. In the past, the economic return of tourism activities in was examined our country and in this sense, only the financial benefit it created was focused. However, today's negative developments show that tourism should be examined not only in terms of its economic benefits, but also in terms of its effects on the social and physical environment. Tourism is a historical and cultural activity above all and it is one of the biggest opportunities to introduce a city to its visitors. Every year, our country's interest in tourism activities increases, which means that the tourism sector extinguishes the city and nature more. A tourism activity cannot develop by itself with the existence of the sun and the sea, and tourism activities carried out unsensibly also damage the natural elements of the city. Countries that have become aware of the damage caused by tourism to the environment earlier, tend to“sustainable tourism”activities in their Tourism policies. In sustainable tourism, it is essential that the benefit is compatible with the social and ecological structure. The aim of this study is to reveal the impact of tourism on the urban space and environment in Manavgat district. The study will be examined on the basis of the conceptual framework of city-nature-tourism, and the damage caused by the tourism sector to nature while developing will be discussed in the study. The thesis aims to create ecological consciousness and awareness for the reader.