Hasta hizmetleri alanında çalışanların örgütsel sessizliğinin, problem çözme becerisi ve iş performansı üzerindeki etkisi
The effect of organizational silence of patient services on problem solving skills and work performance
- Tez No: 835939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLHAN KALMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütse Sessizlik, Hasta Hizmetleri, Problem Çözme, İş Performansı, Organizational Silence, Patient Services, Problem Solving, Job Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada; sağlık yönetimi alanında hasta hizmetleri ve hemşirelik hizmetleri çalışanlarının örgütsel sessizlik düzeylerinin problem çözme becerileri ve iş performansı üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Problem çözme becerilerini ve iş performansını geliştirmek için kuruluşlar, çalışanları konuşmaya, karar verme sürecine katılmaya ve destekleyici bir çalışma ortamı sağlamaya teşvik etmelidir. İşyerinde çalışan sonuçlarını iyileştirebilecek etkili stratejiler ve müdahaleler geliştirmek için bu değişkenler arasındaki ilişkinin derecesini ve doğasını anlamak önemlidir. Çalışma 2022-2023 yılları arasında Antalya ilinde faaliyet göstermekte olan özel bir hastanede bulunan hasta hizmetleri ve hemşirelik hizmetleri çalışanlarını kapsamaktadır. Birim yöneticileri de dahil olmak üzere araştırmada 300 kişiye online anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 24.0 analiz programı kullanılarak AVONA, t testi, Regresyon ve Korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde örgütsel sessizliğin hem problem çözme becerisini pozitif yönde etkilediği (r = 0,307) ve hem de iş performansını pozitif yönde etkilediği (r = 0,301) belirlenmiştir. Örgütsel sessizlik düzeyi ile problem çözme becerisi ve iş performansı arasındaki ilişkinin incelendiği analiz sonuçlarına göre değişkenler arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Buna göre, örgütsel sessizlik puanı arttıkça toplam problem çözme becerisi puanının da arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Problem çözme becerisi puanındaki artışın problem çözme becerisinin düşüklüğünü gösterdiği göz önünde bulundurulduğunda, örgütsel sessizlik düzeyindeki artışın problem çözme becerisinde düşüşe sebep olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Çalışmadan elde edilen bulgular ve tavsiyeler, sağlık yönetimi alanında ve genel işyeri ortamlarında çalışan performansını ve kurumsal verimliliği artırmaya yönelik temel bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; In this study, it was aimed to examine the effects of organizational silence levels of patient services and nursing staff in the field of health management on problem solving skills and job performance. To improve problem-solving skills and job performance, organizations should encourage employees to speak up, participate in decision-making, and provide a supportive work environment. It is important to understand the extent and nature of the relationship between these variables in order to develop effective strategies and interventions that can improve employee outcomes in the workplace. By addressing these issues, medical organizations can help increase employee satisfaction, engagement, and better patient outcomes. The study includes patient services and nursing services employees in a private hospital operating in the province of Antalya between 2022 and 2023. An online questionnaire was applied to 300 people, including unit managers. For the analysis of the data obtained, AVONA, t test, Regression and Correlation analysis were used by using SPSS 24.0 analysis program. When the findings obtained from the research were examined, it was determined that organizational silence both positively affected problem solving skills (r = 0.307) and positively affected job performance (r = 0.301). According to the results of the analysis examining the relationship between organizational silence level, problem solving skills and job performance, it is seen that there is a positive and significant relationship between the variables. Accordingly, it was concluded that as the organizational silence score increases, the total problem solving skill score also increases. Considering that the increase in the problem solving skill score indicates the low problem solving skill, it is concluded that the increase in the level of organizational silence causes a decrease in the problem solving skill. The findings and recommendations from the study provide essential information for improving employee performance and organizational efficiency in the field of health management and general workplace settings.