Grimms Märchen - analyse physischer gewalt und metaphorischer auffassungen
Grimm Masallarında fiziksel şiddet ve metaforik algı incelemesi / Grimm's Fairy Tales - analysis of physical violence and metaphorical concepts
- Tez No: 835999
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ASUTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Masal, Grimm masalları, değer, şiddet, metafor, fairy tale, Grimm's fairy tales, value, violence, metaphor Obwohl sie ursprünglich nicht für Kinder geschrieben wurden, sind Märchen, die in ihren Bearbeitungen eine unverzichtbare literarische Gattung für Kinder darstellen, sehr wichtig, um ihre Fantasie zu nähren und zu bereichern. Diese Märchen, die von Sprache zu Sprache und von Generation zu Generation weitergegeben werden, leisten weiterhin Historikern, Sprach- und Literaturwissenschaftlern
- Yıl: 2023
- Dil: Almanca
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Çıkış noktasında çocuklar için yazılmamış olsa da uyarlamaları açısından çocuklar için vazgeçilmez bir edebi tür olan masallar, onların hayal gücünü besleme ve zenginleştirme açısından çok önemlidir. Dilden dile, nesilden nesile aktarılan bu masallar tarihçilerin, dilbilimcilerin ve edebiyatçıların yanı sıra çocuk edebiyatı ile eğitimcilere ve böylelikle çocuk eğitimine de büyük katkılar sağlamış ve sağlamaktadır. Masalın farklı disiplinler ve işlevlerinden yola çıkarak amaçlar belirlenmiştir: Çalışmanın birincil amacı Grimm masal derlemesindeki fiziksel şiddet ögelerini ve Almanca Öğretmenliği öğrencilerinin“masal”,“değer”ve“fiziksel şiddet”terimlerine yönelik algılarını metaforlar aracılığı ile belirlemektir. Çalışma grubu Trakya ve Bursa Uludağ Üniversitesinde Almanca öğretmenliğinde aktif olarak öğrenim gören 175 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgubilim deseninde kurgulanmış; elde edilen veri doküman analizi ve içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış bir form kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, masal derlemesindeki 186 masalın 105'inde fiziksel şiddet unsurunun bulunduğu ve bu fiziksel şiddet unsuru içeren 105 masalın 75´inde ölüm vakasına rastlandığı, katılımcıların“masal”terimine yönelik 43 farklı toplam 62 metafor,“değer”terimine yönelik 40 farklı toplam 67 metafor ve“fiziksel şiddet”terimine yönelik 57 farklı toplam 76 metafor ürettikleri görülmüştür. Bu metaforlar gerekçelerin niteliklerine göre kategorilere ayrıldığında;“masal”terimi için %46,6 oranla olumlu,“değer”terimi için %70,3 oranla olumlu ve“fiziksel şiddet”terimi için % 80,2 oranla olumsuz gerekçeler sunulduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Although they were not originally written for children, fairy tales, which in their adaptations are an indispensable literary genre for children, are very important to feed and enrich their imagination. These fairy tales, which are passed from language to language and from generation to generation, continue to make a great contribution to historians, linguists and literary scholars, as well as to children's literature and educators, and thus to the education of children. Based on various disciplines and functions of the fairy tale, the objectives were determined: The primary goal of the study is to determine the elements of physical violence in Grimm's fairy tale collection and the attitudes of students in the German teacher department toward the concepts of“fairy tale,”“value,”and“physical violence”through metaphors. The study group is composed of 175 active students of German Teacher Department at Trakya and Bursa Uludağ Universities. The study was conceived in a phenomenological design, which belongs to qualitative research methods, and the data obtained were analyzed using the document analysis and content analysis method. The instrument used for data collection was a semi-structured form developed by the researcher. As a result of the analysis, it was found that 105 of the 186 fairy tales in the fairy tale collection contained an element of physical violence, and 75 of these 105 fairy tales that contained an element of physical violence had a death, and that for the term“fairy tale”the participants formed a total of 62 metaphors, of which 43 differed, for the term“value”they formed a total of 67 metaphors, of which 40 differed, and for the term“physical violence”they formed a total of 76 metaphors, of which 57 differed. When categorizing these metaphors according to the characteristics of the justifications, it was found that the term“fairy tale”was positively classified by 46.6% and“value”by 70.3%, and the term“physical violence”was negatively classified by 80.2%.