Paris memorandumu kapsamında dökme yük gemilerindeki köprüüstü kaynaklı eksikliklere sebep olan faktörlerin analizi
Analysis of factors caused by bridge deficiencies in bulk carriers within the scope of Paris memorandum
- Tez No: 836014
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSER GÖKDEMİR IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Liman Devleti Denetimi, Paris Mutabakatı, Dökme Yük Gemisi, Köprüüstü, Delphi, Port State Control, Paris Memorandum, Bulk Carrier, Bridge, Delphi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dünya ticaret verilerine göre denizcilik, yük taşınması açısından dünyada en çok tercih edilen ulaştırma biçimidir. Ulaştırma ve lojistik açısından, yükler bir yerden bir yere emniyetli şekilde gemilerle taşınmaktadır. Gemiler uluslararası kurallar çerçevesinde seyir yapmaktadırlar. Söz konusu kurallar gereği ülkeler taraf oldukları anlaşmalar ve mutabakatlar aracılığı ile limanlarına gelen gemileri denetleme yetkisine sahiptir. Liman devleti denetimleri bölgesel işbirliği anlaşmaları ile belirlenmiş alanlar içersinde gerçekleştirilmekte olup gemilerin seyir emniyeti durumunu düzenleyen kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında, liman devleti denetiminin kavramsal çerçevesi çizilmiştir. Bu doğrultuda liman devleti denetimi bölgesel işbirliği mutabakatlarına ilişkin bilgiler verilmiştir. Paris mutabakatı çerçevesinde yapılan denetlemeler geminin sevk ve idare edildiği yer olan köprüüstü açısından incelenmiştir. Bunun yanında denetlemelere ilişkin örnek olaylara yer verilmiştir. Paris mutabakatının yıllık raporları ve en sık yazılan 20 eksiklik verileri kullanılarak dökme yük gemilerinin köprüüstü kaynaklı eksiklikleri analiz edilmiştir. Seyir emniyeti açısından söz konusu eksikliklere sebep olan faktörlerin belirlenmesi için delphi yöntemi kullanılmıştır. Yapılan Delphi yöntemi sonucunda uzmanların motivasyon, yetenek, bilgi, aşinalık, genel farkındalık, tecrübe ve şirketin sirküler eksikliği, aşırı iş yükü, yorgunluk ve stres faktörlerinde uzlaşmaya vardıkları görülmüştür. Eksikliğin diğer faktörü olarak belirlenen umursamazlık konusunda ise bir fikir birliğine v varılamamıştır. Sonuç olarak bu çalışmanın sonuçlarının irdelenmesiyle standartüstü bir deniz yolu taşımacılığına katkı sağlanacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
According to world trade data, shipping is the most preferred mode of transportation in the world in terms of cargo transportation. With regard to transportation and logistics, cargo is transported safely from one place to another by ships. Ships sail within the framework of international rules. In accordance with these rules, countries have the authority to inspect ships arriving at their ports through agreements and understandings to which they are parties. Port state inspections are carried out within the areas determined by regional cooperation agreements and are implemented within the rules regulating the navigational safety status of ships. In this thesis, the conceptual framework of port state control is drawn. In this regard, information regarding port state control regional cooperation agreements is given. The inspections fullfilled within the framework of the Paris agreement were examined from the perspective of the bridge, where the ship is dispatched and managed. In addition, case studies regarding inspections are included. Bridge-related deficiencies of bulk carriers were analyzed using the annual reports of the Paris agreement and the 20 most frequently written deficiencies data. The Delphi method was used to determine the factors that cause these deficiencies with respect to navigation safety. As a result of the Delphi method, it was seen that the experts reached a consensus on lack of motivation, ability, knowledge, familiarity, general awareness, experience and company circulars, excessive workload, fatigue and stress factors. No consensus vii has been reached regarding indifference identified as a factor in deficiency. As a result, it is expected that by examining the results of this study, it will contribute to a superior maritime transportation.