Muğla Sıtkı Koçman üniversitesi Merkez Kampüsü öğrencilerinin iklim bilincine ilişkin algıları
Perceptions of Mugla Sıtkı Kocman University Central Campus students regarding climate awareness
  1. Tez No: 836032
  2. Yazar: ESRA TAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğrencileri, Küresel iklim değişimi, İklim algısı, Çevre bilinci, Anket çalışması, Muğla Sıtkı Koçman University Students, Global climate change, Climate perception, Environmental Awareness, Survey Study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Doğal kaynakların sınırsız kullanımı ve sanayileşmenin artmasından dolayı hem çevre hem de insanlık zarar görmekte ve dünyada küresel bir kaygı oluşmaktadır. Küreselleşmenin tüm hızıyla devam ettiği günümüz dünyasında, iklim bilinci ve farkındalığı oluşturulmasının önemi her geçen gün artmaktadır. Özellikle 1980 sonrasında doğan ve literatürde farklı şekillerde adlandırılan milenyum kuşağı gençlerinin, yakın gelecekte ekonomiyi yönlendirecek, karar alma süreçlerinde aktif şekilde yer alacak ve sürdürülebilir bir toplum oluşmasında sorumluluk üstlenecek bireyler olmaları, iklim bilincini nasıl anlamlandırdıklarının anlaşılmasını değerli kılmaktadır. Üniversiteler topluma yön veren eğitim birimlerinin en önemlilerinden biri olup iklime dair ilkeleri destekleyen ve uygulamaya koyan kurumsal yapıları gerektirir. Küresel iklim gündemini her geçen gün daha yakından takip eden üniversitelerin, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra iklim bilincini kampüs uygulamalarına yer vermeleri, sürdürülebilir bir geleceğin şekillendirilmesindeki önemi yadsınamaz. Bu çalışmada, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Merkez Kampüsünün farklı fakülte ve bölümlerinde öğrenim görmekte olan öğrencilere iklim bilinci ile ilgili anket soruları yöneltilmiştir. Anket sorularına verilen cevaplara göre, öğrencilerin“İklim Bilinci Algıları”çoğunlukla yeterli bilgi birikimine sahip oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the unlimited use of natural resources and the increase in industrialization, both the environment and humanity are damaged and there is a global concern in the world. In this context, in today's world where globalization continues at full speed, the importance of creating climate awareness and awareness is increasing day by day. The fact that the millennials, who were born after 1980 and are called in different ways in the literature, are individuals who will direct the economy in the near future, take an active part in decision-making processes and take responsibility in creating a sustainable society, makes it valuable to understand how they make sense of climate awareness. Since universities are one of the most important educational units that shape the society, they require institutional structures that support and implement the principles of climate. The undeniable importance of embedding climate awareness in campus practices as well as education and research activities by universities, which are following the global climate agenda more closely is evaluated in shaping a sustainable future. From this point of view in this study, it is aimed to reveal the perceptions of the students of Muğla Sıtkı Koçman University regarding climate awareness and their thoughts on solutions along with their approach to problems. In this study, survey questions about climate awareness were asked to students studying in different programs of Muğla Sıtkı Koçman University Central Campus. According to the answers given to the survey questions, it was concluded that the students mostly had sufficient knowledge of“Climate Awareness Perceptions.”