Türkiye'de bölgelere göre buğday üretiminin analizi ve riskleri
Analysis and risks of wheat production by regions in Turkey
  1. Tez No: 836031
  2. Yazar: MERYEM KOCABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFİYE HANALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aktüerya Bilimleri, Actuarial Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday Üretimi, Devlet Desteği, Tarım Politikaları, Üretim Riskleri, Varyans Analizi, Wheat Production, Government Support, Agricultural Policies, Production Risks, Variance analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aktüerya ve Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
“Türkiye'de Bölgelere göre Buğday Üretiminin Analizi ve Riskleri”başlıklı bu tez çalışmasında, bölgelere göre buğday üretim miktarları araştırılmış ve üreticilerinin karşılaştığı doğal riskler ele alınmıştır. Bu riskleri azaltmayı amaçlayan devlet destek sistemleri kapsamlı analiz edilmiştir. Araştırmada, Türkiye'nin 7 bölgesinden alınan 2013-2022 yılları arsındaki buğday üretim miktarlarının analizi için SPSS-20 paket programı (Statistical Package for the Social Sciences) kullanılmıştır. Bölgelere göre ortalama buğday üretim miktarlarında anlamlı farklılık olup olmadığı Varyans Analizi yapılarak incelenmiştir. Buğday, dünya nüfusunun önemli bir kısmı için temel bir besin kaynağı olarak hizmet veren ve birçok ülkenin ekonomik istikrarına katkıda bulunan küresel olarak önemli bir üründür. Ancak üretimi, piyasadaki dalgalanmalar, zararlılar ve hastalıklar ve giderek artan iklim değişikliğinin verimi ve üreticilerin geçim kaynaklarını tehdit eden etkileri nedeniyle çevreselden ekonomiye uzanan risklerle doludur. Bu çalışma, artan küresel belirsizlikler karşısında gıda güvenliğini ve kırsal geçim kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, özellikle iklim değişikliğine ilişkin riskleri azaltmak için devletin mali politikaları çerçevesinde aldığı önlemleri ele almanın artan öneminden hareketle hazırlanmıştır Araştırma, veri toplamak ve analiz etmek için nicel bir metodoloji kullanmaktadır. Araştırmada, resmi ve uluslararası veri tabanlarından elde edilen veriler kullanmaktadır. Bu veriler istatistiksel araçlar yardımıyla incelenerek Türkiye'de 7 bölgede ortalama buğday üretim miktarlarında farklılıkları vurgulamak için karşılaştırmalı analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“Analysis and Risks of Wheat Production by Region in Turkey”, the amount of wheat production by region is investigated and the natural risks faced by producers are discussed. Government support systems aiming to reduce these risks are analyzed comprehensively. In the research, SPSS-20 package program (Statistical Package for the Social Sciences) was used to analyze wheat production amounts between 2013-2022 from 7 regions of Turkey. Variance Analysis was used to examine whether there was a significant difference in average wheat production amounts by region. Wheat is a globally important crop that serves as a staple food source for a significant portion of the world's population and contributes to the economic stability of many countries. However, its production is fraught with risks ranging from environmental to economic, with market volatility, pests and diseases, and the impacts of increasing climate change threatening yields and farmers' livelihoods. This study is motivated by the growing importance of addressing government fiscal policy measures to mitigate risks, particularly those related to climate change, in order to ensure food security and sustainability of rural livelihoods in the face of increasing global uncertainties. The research uses a quantitative methodology to collect and analyze data. The research utilizes data from official and international databases. These data are analyzed with the help of statistical tools and a comparative analysis is carried out to highlight the differences in the average wheat production in 7 regions in Turkey.