Kamu diplomasisi aracı olarak: AFAD
As a tool of public diplomacy: AFAD
- Tez No: 836190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ÜNAL ERZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Yumuşak Güç, Kamu Diplomasisi, Türkiye, İnsani Yardım, Türkiye'de Kamu Diplomasisi Faaliyetleri, AFAD, Suriye, Soft Power, Foreign Policy, Public Diplomacy, Humanitarian Aid, Türkiye, Public Diplomacy Activities in Türkiye, AFAD, Syria
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bir dış politika unsuru olan kamu diplomasisi faaliyetlerinin araçlarından biri de insani diplomasi faaliyetleridir. Kamu diplomasisi, Türkiye'de oluşumunu geç tamamlamış olsa da hızla ivme kazanmaktadır. Türkiye'nin en çok yararlandığı kamu diplomasi aracı ise insani diplomasi faaliyetidir. Bu çalışmada, Türkiye'nin yürüttüğü kamu diplomasisi faaliyetlerinin yürütücü kurumlarından biri olan AFAD'ın, çalışmaları ve bu çalışmaların Türkiye'nin dış politikasına olan etkileri incelenecektir. Türkiye Cumhuriyeti, dil, millet ve din ayrımı gözetmeksizin kapılarını ihtiyacı olan herkese açan bir ülke olagelmiştir. Savaş, yoksulluk, doğal afet ve diğer tüm zor durumlardan kaçan sayısız insanın sığındığı bir ülke olan Türkiye, tüm bu krizleri yaşayan ülkelerin de yanında olmuştur. Zor durumdaki ülkelerin vatandaşlarına ayrım gözetmeksizin yardımcı olmaya çalışmıştır. Bu tez kapsamında, Türkiye'nin yürüttüğü insani diplomasi faaliyetlerinin, yumuşak gücü, ulusal markası ve uluslararası görünürlüğüne olan etkileri incelenecektir. Türkiye'nin büyük bütçeler ayırdığı insani yardım faaliyetlerinin etkileri, AFAD'ın en çok yardım ettiği Suriye'den gelen göçmenler ile yapılan derinlemesine görüşmeler ile incelenmiştir. AFAD'ın, afet ve acil durumlara müdahale amacıyla kurulmasına karşın, daha ziyade dış politikaya hizmet eden bir kurum haline dönüşmüştür. Bu nedenle bu çalışmada, son yıllarda sıkça dile getirilen“AFAD'ın yürüttüğü başarılı insani yardım çalışmaları, AFAD'ı asıl misyonundan uzaklaştırmakta mıdır?”sorusuna yanıt aranmıştır. Bu araştırmada, nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak içerik veri analizi ve derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Sonuç olarak Türkiye'nin, insani diplomasi faaliyetleri ile istenilen dış etkiyi yaratamadığı ve yumuşak güç kapasitesini tam olarak kullanmadığı tespit edilmiştir. AFAD ve insani yardım konularında farkındalık oluşturulması amaçlanmakta ve çözüm önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the tools of public diplomacy activities, which is a foreign policy element, is humanitarian diplomacy activities. Although public diplomacy completed its formation late in Türkiye, it is gaining momentum rapidly. The public diplomacy tool that Türkiye benefits the most from is humanitarian diplomacy activity. In this study, the activities of AFAD, one of the leading institutions of public diplomacy activities conducted by Turkey, and the effects of these activities on Türkiye's foreign policy will be examined. The Republic of Türkiye has become a country that opens its doors to everyone in need, regardless of language, nationality and religion. Türkiye, a country where countless people fleeing war, poverty, natural disasters and all other difficult situations have taken refuge, has also been on the side of countries experiencing all these crises. Türkiye has tried to help the citizens of countries in difficulty indiscriminately. Within the scope of this thesis, the effects of Türkiye's humanitarian diplomacy activities on its soft power, national brand and international visibility will be examined. The effects of the humanitarian aid activities for which Türkiye has allocated large budgets id measured measured through in-depth interviews with the migrants from Syria, whom AFAD has helped the most. Although AFAD was established for the purpose of responding to disasters and emergencies, it has turned into an institution that serves mostly to foreign policy. For this reason, in this study, and the question that has been frequently voiced in recent years:“Do the successful humanitarian aid activities carried out by AFAD distract AFAD from its main mission?”The answer to the question has been sought. In this research, content data analysis and in-depth interviews were conducted using qualitative and quantitative research methods. As a result, it has been determined that Türkiye cannot create the desired external impact with its humanitarian diplomacy activities and does not fully use its soft power capacity. It is aimed to raise awareness about AFAD and humanitarian aid and solution suggestions are presented.