19.yüzyılda Bulgar milliyetçiliği: Kuramsal bir yaklaşım
Bulgarian nationalism in the 19th century: A theoritical approach
  1. Tez No: 836201
  2. Yazar: TUĞÇE ATİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgar milliyetçiliği, Bulgaristan, Miroslav Hroch, küçük milletler tipolojisi, Bulgarian Nationalism, Bulgaria, Miroslav Hroch, Small Nations Typology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışma, 19.yüzyıldan itibaren gelişmeye başlayan Bulgar milliyetçiliğini özellikle son yıllarda oldukça ses getiren Miroslav Hroch'un üç evreli“küçük milletler tipolojisi”bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Hroch, bu tipolojiye göre küçük Avrupa milliyetçilikleri için 4 tip tanımlamıştır; entegre tip, gecikmiş tip, ayaklanma tipi ve bölünmüş tip. Hroch'a göre Balkan milliyetçilikleri ayaklanma tipi çerçevesinde değerlendirilebilir. Miroslav Hroch'un tipolojisi milliyetçilik çalışmalarında oldukça dikkat çekmiş, ancak teorinin uygulanabilirliği mikro çalışmalarla desteklenmemiştir. Dolayısıyla bu çalışma Hroch'un teorisinin Bulgar milliyetçiliğinde ne ölçüde geçerli olduğunun irdelemesi açısından Balkan milliyetçiliği literatürüne katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın temel amacı ayaklanma tipi olarak tanımlanan Balkan milliyetçiliklerinin ortaya çıkışındaki aydın-burjuvazi-basın gibi iç sosyoekonomik kültürel gelişmelerin yanında Büyük Güçler'in, özellikle Rusya'nın, yarattığı dış etkilerin de önemi dikkate alarak Bulgar Milliyetçiliğini etkileyen iç ve dış faktörleri ortaya koymaktır. Çalışmada bir taraftan Bulgar milliyetçiliğini etkileyen iç ve dış etkenler kuramsal çerçeve içinde tartışmaya açılmış, diğer taraftan Bulgar kimliğinin ortaya çıkışı, bu kimliğin ulusal bir kimliğe dönüşümünü sağlayan altyapıyı ve bu hareketin bağımsızlığa ulaşmasını sağlayan koşullar incelemiştir. Çalışmanın odaklandığı zaman aralığı Bulgar milliyetçiliğinin kültürel aşamasının başlangıcı olan 19.yüzyılın başından, Bulgaristan'ın resmen v bağımsızlığını ilan ettiği 1908 yılına kadar olan dönemdir. Bu çalışmada A, B ve C evrelerinden oluşan küçük milletler tipolojisi kuramsal çerçeve olarak kullanılmış, Bulgar milli hareketinin dönemlendirilmesi yapılmış ve bu tipolojinin Bulgar milliyetçiliğine ne ölçüde uygulanabilir olduğu sorgulanmıştır. Küçük milletler tipolojisi Balkan milliyetçiliklerini analiz etmekte kullanışlı bir çerçeve oluşturmakla birlikte Bulgar milliyetçiliğinin ve uluslararası konjonktürün kendine has dinamiklerinin de dikkate alınması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Bulgarian nationalism, which has started to develop since the 19th century, in the context of Miroslav Hroch's three-phase“small nations typology”, which has attracted a lot of attention in recent years. According to this typology, Hroch defined 4 types for small European nationalisms; the integrated type, the belated type, the insurrectional type and the disintegrated type. According to Hroch, Balkan nationalisms can be examined within the framework of 'the insurrectional type'. Miroslav Hroch's theory has attracted considerable attention in the nationalism studies, however its applicability is not examined with the micro studies. Hence, this study aims to contribute to the Balkan nationalism literature by investigating applicability of Hroch's theory on the Bulgarian nationalism. The main purpose of the study is to reveal the internal and external factors affecting Bulgarian nationalism, taking into account the importance of the external effects created by the Great Powers, especially Russia, as well as the internal socio-economic cultural developments such as the intellectualbourgeoisie-press in the emergence of the Balkan nationalisms, which are defined as the insurrectional type. In the study, on the one hand, internal and external factors affecting Bulgarian nationalism were discussed within the theoretical framework, on the other hand, the emergence of the Bulgarian identity, the background that enabled the transformation of this identity into a national vii identity and the conditions that enabled this movement to reach independence were examined. The time span that the study focuses on is the period from the beginning of the 19th century, the beginning of the cultural phase of Bulgarian nationalism, to 1908, when Bulgaria officially declared its independence. In this study, the typology of small nations consisting of A, B and C phases was used as a theoretical framework to periodize the Bulgarian national movement and to what extent this typology could be applied to Bulgarian nationalism was questioned. While the small nations typology provides a useful framework for analyzing Balkan nationalisms, it is emphasized that the special dynamics of Bulgarian nationalism and the international conjuncture should also be taken into account.