Demographic engineering: Bulgarian migrations from the Ottoman Empire to Russia in the nineteenth century
Nüfus mühendisliği: Ondokuzuncu yüzyılda Osmanlı İmparatorluğundan Rusya'ya Bulgar göçleri
- Tez No: 398170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVGENIY RADUSHEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Bulgarians, migration, Ottoman Empire, Russia, Balkans, Crimea, Caucasia, Tatars, Circassians, demographic engineering
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu tez, 19. yüzyılda Bulgarların Rusya'ya göçünü ve pek çoğunun tekrar Osmanlı İmparatorluğuna geri dönmesi üzerine odaklanmaktadır. Onları yurtlarından çok uzak topraklara sürükleyen gerekçeler ve tekrar Rumeli'ye döndüren nedenler bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Bu araştırmayla, tarihçiler arasında bir hadise olarak iyi bilinen fakat tarihsel bir olay olarak araştırılmamış ve bu nedenle de milliyetçi söylemin aracı olmuş bir konuya ışık tutmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the Bulgarian immigrations to Russia and return of many of them to the Ottoman Empire in 19th century. The stimuli which drag them to the lands far away from home, and reasons which draw them to Rumelia back again are the subject of this thesis. Through this research, it is intended to shed light on a subject which is well-known as a phenomenon by historians, yet not researched as an historical event with its reasons and results, thus becomes a tool of nationalist discourse.